«20 δολάρια, 20 κιλά»

apodimoiΜε αφορμή τα πενήντα χρόνια από τις απελάσεις του 1964, η οργάνωση BABIL οργανώνει μια έκθεση αφιέρωμα στα τραγικά αυτά γεγονότα που στιγμάτισαν ανεπανόρθωτα την κοινότητα, με μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εν μία νυκτί τον τόπο τους αφήνοντας πίσω οικογένεια και περιουσίες. Το σύνολο των Ελλήνων υπηκόων που απελάθηκαν ήταν 13.000 σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, όμως, αυτός ο αριθμός άγγιξε τους 45.000 καθώς τους απελαθέντες ακολούθησαν οι οικογένειες τους.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με ακαδημαϊκούς Τούρκους και Έλληνες και με την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών αλλά και με την υποστήριξη της οργάνωσης Ανοιχτή Κοινωνία και Anadolu Kültür. Στόχος της έκθεσης είναι να ρίξει φως σε μια πτυχή της πρόσφατης ιστορίας που δεν είναι ευρέως γνωστή στην τουρκική κοινωνία καθώς ελάχιστοι γνωρίζουν για τις απελάσεις χιλιάδων συμπολιτών τους από τη χώρα τους οι οποίες και επέφεραν τραγικές συνέπειες στον πληθυσμιακό και κοινωνικό ιστό της ρωμαίικης κοινότητας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που ονομάζεται «20 δολάρια, 20 κιλά» από το βάρος που επετράπη στους απελαθέντες να έχουν μαζί τους την ώρα που διέσχιζαν τα σύνορα, θα γίνουν την Τρίτη 4 Μαρτίου 2014, στις 19:00, στο Tütün Deposu.  Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα: http://1964.babilder.org/