Απόστολος Κελεμίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής : «Ούτε οι Γερμανοί, ούτε η Μέρκελ, ούτε η τρόικα φταίνε για την χρεοκοπία της Ελλάδας.»

kelemidis

Ο Απόστολος Κελεμίδης,παιδί μεταναστών από το Β.Έβρο

Ο Απόστολος Κελεμίδης, με καταγωγή από τα Πετρωτά Τριγώνου Ορεστιάδας, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τους Χριστιανοδημοκράτες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ μιλά σήμερα  στη «Daily-Stories».  Οι γονείς του Απόστολου Κελεμίδη  ανήκουν  στην πρώτη γενιά των μεταναστών της Γερμανίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στουτγάρδη, όπου έχει και την επιχείρησή του. Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών τον εξέλεξε  στην 7η θέση της λίστας στις ευρωεκλογές. «Δεν αισθάνομαι μόνο Γερμανός ή μόνο Έλληνας αλλά μιας και ζω στην καρδιά της Ευρώπης αισθάνομαι Ευρωπαίος πολίτης γιατί πιστεύω ότι πολλά στην Ευρώπη μας ενώνουν.» δηλώνει και τονίζει την ανάγκη  «οι Ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία και πάνω από όλα η Δημοκρατία,  για όλα αυτά χρειάζεται συνεχείς επαγρύπνηση και αγώνας.»

Απόστολος Κελεμίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής :  «Ούτε οι Γερμανοί, ούτε η Μέρκελ, ούτε η τρόικα φταίει για την χρεοκοπία της Ελλάδας.»

 

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισε η οικογένεια σας;

 

Δεν θα μπορούσα να πω ότι υπάρχει ή  υπήρξε πρόβλημα. Στην ζωή μας υπάρχουν προκλήσεις και πιστεύω ότι όταν μας δίνεται η κατάλληλη ευκαιρία αντιμετωπίζουμε την πρόκληση στο συγκεκριμένο χρόνο και τόπο. Η οικογένεια μου λοιπόν βλέποντας τις προκλήσεις με βοήθησε πολύ στηρίζοντας με  καταλλήλως για να μπορέσω κι εγώ να ανταπεξέλθω σε αυτές. Με αποτέλεσμα να είμαι σήμερα ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών να με εκλέξει στην 7η θέση της λίστας στις ευρωεκλογές.

 

Πότε νιώσατε ίσος γερμανός πολίτης όπως και οι ντόπιοι κάτοικοι της Στουτγάρδης ;

Είμαι γέννημα της Γερμανίας και αυτό έχει ως συνέπεια να σπουδάζω και να ενταχθώ στα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα του τόπου. Αυτό με κάνει να νιώθω και εγώ ως ένας ενταγμένος Γερμανός μιας που μετά από 44 χρόνια αδιάλειπτου βίου στη Γερμανία αποφάσισα να πάρω και την Γερμανική υπηκοότητα, μιας και την Ελληνική την έχω από την γέννηση μου . Όπως καταλαβαίνετε δεν αισθάνομαι μόνο Γερμανός ή μόνο Έλληνας αλλά μιας και ζω στην καρδιά της Ευρώπης αισθάνομαι Ευρωπαίος πολίτης γιατί πιστεύω ότι πολλά στην Ευρώπη μας ενώνουν και ένα παράδειγμα είναι οι Ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία και πάνω από όλα η Δημοκρατία, που όπως καταλαβαίνετε όλα αυτά δεν εξυπακούονται, αλλά χρειάζεται συνεχείς επαγρύπνηση και αγώνας.

Πώς προέκυψε η ενασχόλησή σας με την πολιτική;

Ασχολούμαι με την πολιτική εδώ και αρκετά χρόνια. Νομίζω ότι η θέση που κατέχω σαν διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας μου, πρόεκυψαν κατά καιρούς ερωτηματικά ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο αυτό με έκανε πριν από 10 χρόνια να αρχίσω να ασχολούμαι ενεργά με την πολιτική, πιστεύοντας ότι η δημοκρατία γεννιέται, μεγαλώνει και αποδίδει καρπούς μέσα από σωστά πολιτικά κόμματα.

 

Γιατί υποψήφιος με τα «χρώματα» της Μέρκελ;

Η επιτυχία της Γερμανίας οφείλεται στους δίκαιους αγώνες  ως επί το πλείστον του κόμματος που εγώ αυτή τη στιγμή τυγχάνει να είμαι υποψήφιος. Μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ένας  μεγάλος ηγέτης της Γερμανίας ο Adenauer επινόησε ότι η ανοικοδόμηση της Γερμανίας θα πετύχει μόνο αν και εφόσον βασιστεί στις Χριστιανικές αξίες. Ένας ακόμη λόγος που είμαι σε αυτό το κόμμα είναι ότι υποστηρίζει την ισότητα ευκαιριών ,τον δίκαιο ανταγωνισμό, την ελευθερία, την προσωπική ευθύνη, την αποτροπή κατάχρησης, την στήριξη των ευπαθών ομάδων και όλα αυτά οδηγούν στην κοινωνική ισότητα. Με άλλα λόγια εμπεριέχει το λεγόμενο σύστημα της κοινωνικής αγοράς που είναι σήμερα το μυστικό της Γερμανικής επιτυχίας.

Και  εγώ με την σειρά μου και με την χάρη του Θεού, θα υπερασπίσω το παραπάνω σύστημα της κοινωνικής αγοράς και των χριστιανικών αξιών, θα υπηρετήσω όλους τους ανθρώπους και τις μικρομεσαίες εταιρείες για το λόγο ότι όταν οι μικρομεσαίες εταιρείες ευημερούν, ευημερούν ταυτόχρονα και οι τοπικές κοινωνίες που για μένα είναι η βάση και το κλειδί για μια δυνατή και ανταγωνίσιμη Ευρώπη.

 

Είναι άδικη η κριτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα από ΜΜΕ και πολιτικούς της Γερμανίας;

 

Το να φτάσει μια χώρα στη κατάσταση της χρεωκοπίας σίγουρα δίνει το δικαίωμα κριτικής. Τώρα ο τρόπος της συγκεκριμένης κριτικής που εσείς εννοείτε νομίζω ότι είναι ανεύθυνος και από τις δυο πλευρές.

 

Τι θα επισημαίνατε στους Έλληνες;

Αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Να αρχίσουμε από τον εαυτό μας. Η Ελλάδα να παραμείνει στο βιώσιμο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Να ελευθερωθούν οι αγορές. Ο δρόμος της εξυγίανσης είναι σκληρός, διότι τα λάθη που γίνανε τα τελευταία 30 χρόνια δεν λύνονται σε δυο και τρία χρόνια. Θα πρέπει να σταματήσουμε να ψάχνουμε τα λάθη στους άλλους. Ούτε οι Γερμανοί, ούτε η Μερκελ, ούτε η τρόικα φταίει για την χρεοκοπία της Ελλάδας ούτε και για τα σκληρά μέτρα εξυγίανσης που είναι αναγκαία

Η Γερμανία είναι πλέον μια από της πιο ισχυρές χώρες, καλά θα ήταν να καταλαβαίναμε το γιατί. Το έργο που ξεκίνησε ο υφυπουργός κ. Φούχτελ είναι καλά να συνεχιστεί. Γιατί από μια τέτοια συνεργασία  μόνο καλά πράγματα μπορούν να προκύψουν και για τις δυο χώρες.

 

Νοσταλγείτε καθόλου την πατρίδα των γονιών σας, το Βόρειο Έβρο;

 

Οι γονείς μου με έμαθαν πολύ καλά τι σημαίνει να είμαι Έλληνας και μάλιστα Έλληνας με καταγωγή από τον Έβρο. Πάντα τον Έβρο τον κουβαλαω μέσα μου και κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί θυμάμαι την παιδική μου ηλικία που βίωνα τις διακοπές μου ξένοιαστα.

 

Μαρία Νικολάου