Σωτήρης Ξώγνος, μετανάστης : «Η κρίση έφερε πολλούς νέους μετανάστες στη Νυρεμβέργη»

sotirisNyrembergi

Ο Σωτήρης Ξώγνος βρέθηκε στη Γερμανία στις 29 Φεβρουαρίου 1988.

Σωτήριος Ξώγνος, κατάγεται από την Καβάλα ζει και εργάζεται στη Νυρεμβέργη. Μιλά για τη ζωή, τους Έλληνες μετανάστες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.  «Η κρίση έφερε πολλούς νέους μετανάστες»  δηλώνει και σημειώνει για τη στάση της ελληνικής πολιτείας «Προσωπικά σαν μετανάστης αισθάνομαι πολίτης 3ης κατηγορίας. Δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό να εξασφαλισθεί η επιστολική ψήφος του μετανάστη.»

 

Πότε και γατί βρεθήκατε στην Γερμανία;

Σ.Ξ.: Στη Γερμανία σαν μετανάστης έφτασα στις 29 Φεβρουαρίου 1988 αφού είχα αγανακτήσει να ψάχνω 8 χρόνια εργασία σαν ηλεκτρονικός ή 3 σαν υπομηχανικός και να χρειάζεται παντού «θείο από την Κορώνη»

 

Πόσοι Έλληνες ζουν στην Νυρεμβέργη;

Σ.Ξ.: Αυτή την στιγμή υπάρχουν 8.900 Έλληνες που έχουν σαν Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές, άλλοι 900 συμπατριώτες έχουν πάρει την γερμανική υπηκοότητα. Θεωρητικά θα πρέπει να είμαστε πάνω από 13.000 Έλληνες

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν;

sotirisNyrembergi1

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 8.900 Έλληνες που έχουν σαν Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές.Εδώ ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, έτοιμοι να τιμήσουν την εθνική εορτή.

Σ.Ξ.: Οι περισσότεροι που είχαν έρθει σαν μετανάστες της 1ης γενιάς είναι τώρα συνταξιούχοι, οι επόμενες γενιές αντιμετωπίζουν περίπου τα ίδια προβλήματα που έχουν και οι άλλοι μετανάστες. Δύσκολη πρόσβαση σε καλές συνθήκες εργασίας, ανασφάλεια κτλ. Αν κάποιος έχει τελειώσει  Ανώτερη ή Ανώτατη Σχολή στην Γερμανία είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

 

Η κρίση στην Ελλάδα έφερε καινούργιους μετανάστες;

Σ.Ξ.:Η κρίση έφερε πολλούς νέους μετανάστες που όμως δεν είχαν το εφόδιο της γλώσσας και μια ειδικότητα και πραγματικά για πολλούς ήταν τα πράγματα δύσκολα.

 

Τι δουλειές κάνουν τώρα οι Έλληνες;

Σ.Ξ.: Οι Έλληνες συνήθως ασχολούνται με την γαστρονομία, ή το εμπόριο ή παρεμφερή επαγγέλματα. Υπάρχουν αρκετοί που εργάζονται ακόμα σε βιομηχανίες, ο αριθμός, όμως, αυτών φθίνει.

 

Ποιο είναι το παράπονο σας από την ελληνική πολιτεία;

sotirisNyrembergi2

«Εδώ και 4 χρόνια είναι κλειστό το επίτιμο Ελληνικό Προξενείο Νυρεμβέργης με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας για διάφορες υποθέσεις τους να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στο Μόναχο.»

Σ.Ξ.: Προσωπικά σαν μετανάστης αισθάνομαι πολίτης 3ης κατηγορίας. Δεν έχει γίνει ακόμα εφικτό να εξασφαλισθεί η επιστολική ψήφος του μετανάστη, αν και έχουν περάσει 50 χρόνια. Εδώ μια Βοσνία-Ερζεγοβίνη ήταν σε θέση το έτος 2000 να εγγυηθεί το αδιάβλητο της επιστολικής ψήφου για τους μετανάστες της. Εδώ και 4 χρόνια είναι κλειστό το επίτιμο Ελληνικό Προξενείο Νυρεμβέργης με αποτέλεσμα οι συμπολίτες μας για διάφορες υποθέσεις τους να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν στο Μόναχο.

 

Ποια τα αιτήματα σας;

Σ.Ξ.: Προσωπικά θα έλεγα ή να αποδεχθούν ότι είμαστε ισότιμοι Έλληνες ή να μας παρατήσουν μπάς και βρούμε τον δρόμο μας. Εγώ προσωπικά ανήκω στο κομμάτι που λέγεται Hellenismus Universalis (παγκόσμιος Ελληνισμός) και με το καρκίνωμα που λέγεται Ελλαδικό κράτος δεν θέλω πια πολλές παρτίδες. Έχει γίνει πολύ μικρόψυχο.