Από την Καβάλα στη Νυρεμβέργη για την Διαχείριση Αποβλήτων

nyrembergi1Ο δήμος Καβάλας αποδεχόμενος πρόσκληση από τον αδελφό δήμο Νυρεμβέργης, συμμετείχε σε ενημερωτική συνάντηση από την Επιχείρηση Διαχείρισης Αποβλήτων (ASN) της πόλης της Νυρεμβέργης που αφορούσε τη διαχείριση των αποβλήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η ενημερωτική αυτή συνάντηση πραγματοποιήθηκε καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία – πλαίσιο για τ’ απόβλητα υποχρεώνει τους δημόσιους φορείς, που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των αποβλήτων, να χαράξουν νέους δρόμους.

Στη συνάντηση εργασίας συζητήθηκαν θέματα όπως: 1. Ολοκληρωμένα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. 2. Η πρόβλεψη. 3. Ανακύκλωση. 4. Αξιοποίηση βιογενών αποβλήτων. 5. Ενεργειακή επεξεργασία και αξιοποίηση απορριμμάτων. 6. Διάθεση μη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων. 7. Επικοινωνία και δημοσιότητα των σχετικών έργων και δράσεων.
Η ενημέρωση έγινε με βάση συγκεκριμένα παραδείγματα και επισκέψεις στις σχετικές εγκαταστάσεις, όπως:
• Εγκατάσταση καύσης απορριμμάτων της πόλης.
• Ενημέρωση για το έργο της ASN.
• Εφαρμογή της οδηγίας-πλαίσιο για τα απόβλητα και οι προκλήσεις για τη διαχείριση αποβλήτων.
• Σχέδιο διαπαιδαγώγησης παιδιών και νέων σε θέματα διαχείρισης αποβλήτων.
• Σύστημα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών στη Νυρεμβέργη – Χώροι απόθεσης απορριμμάτων.
• Επίσκεψη στο χώρο απόθεσης απορριμμάτων.
• Η αποκομιδή απορριμμάτων στη Νυρεμβέργη – Οργάνωση & διοίκηση αποκομιδής.
• Ανάκτηση βιογενών απορριμμάτων.
• Επίσκεψη στην εγκατάσταση λιπασματοποίησης της Νυρεμβέργης.
• Συλλογή αερίων χώρου ταφής και ανάκτησης αερίων.
• Επίσκεψη στον χώρο απόθεσης απορριμμάτων.
• Επίσκεψη στην εγκατάσταση ταφής απορριμμάτων.

Τα μέλη της Καβαλιώτικης αποστολής με επικεφαλής την αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Κορίνα Χιώτη – Πρασσά και υπηρεσιακούς παράγοντες, ενημερώθηκαν για το πως θα εφαρμοσθεί η αρχή της νέας ιεράρχησης αποβλήτων στη Νυρεμβέργη, καθώς στην Ε.Ε. ως το 2020 θα πρέπει να έχει μειωθεί η άστατη και ανοργάνωτη ταφή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ. Μάλιστα η Γερμανική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της συνεργασίας με το δήμο Καβάλας στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Στη διάρκεια της επίσκεψης στη Νυρεμβέργη η κ. Πρασσά συναντήθηκε με τον τρίτο δήμαρχο της Νυρεμβέργης, ο οποίος τόνισε ότι από μέρους της Γερμανικής αδελφής πόλης υπάρχει η διάθεση για παροχή πληροφοριών, ενημέρωσης και τεχνογνωσίας πάνω στο θέμα της ανακύκλωσης των απορριμμάτων που ξεκινάει ο δήμος Καβάλας. «Επισκέφθηκα τη Γερμανία ως εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ελπίζω σε μια στενή συνεργασία μεταξύ των δήμων μας, καθώς είμαστε αδελφές πόλεις ενώ στόχος του δήμου Καβάλας, είναι να εφαρμόσει το παράδειγμα της Νυρεμβέργης σε ότι αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Από την ενημέρωση και παρουσίαση που έγινε, λάβαμε γνώση με ποιο τρόπο θα εφαρμοσθεί η αρχή της νέας ιεράρχησης αποβλήτων στη Νυρεμβέργη, γιατί στην Ε.Ε. ως το 2020, θα πρέπει να έχει μειωθεί η άστατη και ανοργάνωτη ταφή απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ, επεσήμανε σε δηλώσεις της η Αντιδήμαρχος, η οποία μετέφερε και τον χαιρετισμό της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, ενώ προσκάλεσε τους διοργανωτές και στην Καβάλα.
Στη διήμερη επίσκεψη, συμμετείχαν:
• Δήμος Καβάλας: η Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, συνοδευόμενη από δύο υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας
• Δήμος Δράμας: ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, συνοδευόμενος από δύο υπηρεσιακούς παράγοντες.
• Δήμος Παιονίας (Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς με έδρα το Πολύκαστρο): ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από δύο υπηρεσιακούς παράγοντες.
Ο Δήμος Νυρεμβέργης, δώρισε στους δήμους Δράμας και Παιονίας δύο απορριμματοφόρα οχήματα και περιμένει σχετική επιστολή-απάντηση και από τον δήμο Καβάλας. Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στην αντιδήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες τα μέλη του συλλόγου «ΦΙΛΟΣ» για την προώθηση της αδελφοποίησης Καβάλας – Νυρεμβέργης. Ο πρόεδρος του ΦΙΛΟΣ Σωτήρης Ξώγνος μεταξύ των άλλων πρότεινε αδελφοποιήσεις μεταξύ σχολείων των δυο πόλεων, ενώ παρέθεσε και μια εκδήλωση υποδοχής στους επισκέπτες από την Ελλάδα.

Απάντηση