Για την αστική ασφάλεια

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΣΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
IMG_2816Η αστική ασφάλεια είναι κάτι που μας απασχολεί και μας προβληματίζει ιδιαιτέρως, πολύ περισσότερο όταν εντοπίζονται πλέον καθημερινά φαινόμενα και περιστατικά που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες.
Η έννοια της ασφάλειας των πολιτών μπορεί να ερμηνευθεί με ποικίλους τρόπους, αλλά η ανάλυση του όρου της ασφαλούς πόλεως σίγουρα μπορεί να είναι συγκεκριμένη, να αναλυθεί και επιτέλους να εφαρμοσθεί.
Θα αναφερθώ σε κάποια περιστατικά που έτυχε να είμαι παρούσα και κάποια από αυτά να μου τα μεταφέρουν μάρτυρες ή εμπλεκόμενοι σε αυτά.
 Η μη ύπαρξη και διαγράμμιση των διαβάσεων
Η έλλειψη διαγραμμίσεων σε κομβικά σημεία της πόλης σε συνδυασμό με το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα που υπάρχει στην πόλη δημιουργούν θέμα ασφάλεια τόσο των πεζών όσο και των αυτοκινητιστών
 Ο ανύπαρκτος φωτισμός των περιφερειακών γειτονιών και των οικισμών
Ο ανύπαρκτος φωτισμός στις γειτονιές της πόλης, σε οδούς με μεγάλη κυκλοφορία αλλά και στους οικισμούς του Δήμου, δημιουργούν μια σειρά προβλημάτων όπως:
 Πολλοί ηλικιωμένοι και παιδιά φοβούνται να μετακινηθούν μετά από την δύση του ηλίου
 H κακή κατάσταση των πεζοδρομίων σε πολλά σημεία σε συνδυασμό με τον κακό φωτισμό προκαλούν μικροτραυματισμούς
 Ενώ έχουν αυξηθεί σε μεγάλο ποσοστό ο αριθμός των διαρρήξεων και των κλοπών σε οικισμούς του δήμου της έλλειψης επαρκούς φωτισμού

 Οι ακατάλληλες και μη πιστοποιημένες παιδικές χαρές
Η ακαταλληλότητα και η μη πιστοποίηση πολλών παιδικών χαρών μας απασχόλησε και στο παρελθόν χωρίς όμως να πάρουμε σαφής απαντήσεις. Επανερχόμαστε θέτοντας, ως θέμα, την καταλληλότητα των παιχνιδιών, την ύπαρξη περίφραξης καθώς, επίσης, και την καθαριότητα αυτών από χόρτα και σκουπίδια.
Θα έπρεπε να μας προβληματίσει, να μας ταρακουνήσει όλους μας ο πρόσφατος τραυματισμός παιδιού σε παιδική χαρά.

 Η έλλειψη δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών (νέοι, παιδιά, επαγγελματίες, οδηγοί) ως προς τη χρήση του ποδηλατοδρόμου

Στο πλαίσιο των δράσεων της ολοκλήρωσης του έργου του ποδηλατοδρόμου είχαν προβλεφθεί κάποιες δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών ως προς τη χρήση του ποδηλατοδρόμου, σε ποιο βαθμό έχουν υλοποιηθεί αυτές;;
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν τηρούνται οι όροι ασφαλούς χρήσης του ποδηλατοδρόμου με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά ατυχήματα.

 Τα αδέσποτα ζώα
Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα της πόλης. Η εικόνα ειλικρινά δεν τιμά κανένα. Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων, κυρίως σκύλων συνεχώς αυξάνεται και το θέμα δεν είναι αισθητικό αλλά ασφάλειας, όταν μετακινούνται καθημερινά αγέλες στο κέντρο της πόλης, στο πάρκο, στους δρόμους, έξω από τα σχολεία και επιτίθενται.
Όταν δε οι επιθέσεις αυτές γίνονται σε παιδιά και ηλικιωμένους που δεν μπορούν να το διαχειριστούν έχουμε και τραυματισμούς.

 Το ακατάλληλο οδικό δίκτυο και η ανύπαρκτη αγροτική οδοποιία
Τέλος, το ακατάλληλο οδικό δίκτυο σε σημεία έντονης κυκλοφορίας καθώς, επίσης, και των αγροτικών δρόμων θέτει σε κίνδυνο τους οδηγούς μεγάλων και βαρέων οχημάτων και προκαλούνται πολλές φθορές στα οχήματά τους, αλλά γίνεται μετά βίας η μετακίνηση των αγροτών στα χωράφια τους.

Ως τελικό συμπέρασμα των πολιτών και της παράταξής μας, η αξιολόγηση της πολιτικής που έχετε εφαρμόσει σε θέματα αστικής ασφάλειας επιεικώς θα την χαρακτήριζε κανείς ελλιπής.
Για το λόγο αυτό θα ήθελα κε Δήμαρχε να απαντήσετε σε όλα τα παραπάνω θέματα που θέτουμε. Εμμέσως, θέλουμε να απαντήσετε στους συνδημότες μας.
Έχοντας υπόψη μας την δύσκολη οικονομική συγκυρία και πιθανόν την οικονομική αδυναμία να αντεπεξέλθετε σε όλες τις περιπτώσεις, προτείνουμε κατά προτεραιότητα να ενταχθούμε στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ασφαλών Πόλεων (EFUS),να μιμηθούμε καλές πρακτικές πόλεων του εξωτερικού, και να επιδιώξουμε την επιπλέον χρηματοδότηση παρεμβάσεων και δράσεων ευαισθητοποίησης.
Καθώς επίσης να δημιουργήσουμε μια επιτροπή από αιρετούς, διοικητικούς αλλά και εθελοντές που θα εντοπίζουν τα σημεία, θα καταγράφουν τις ελλείψεις και επιδιώκουν την επίλυση αυτών.

Απάντηση