Οι γυναίκες της Κοτύλης δημιουργούν

Δέκα γυναίκες της Κοτύλης, στην ορεινή Ξάνθη, σπάνε τη σιωπή τους δημιουργώντας. Μέλη του δικού τους Συνεταιρισμού κάνουν αυτό που γνωρίζουν καλύτερα από τα παιδικά τους ακόμη χρόνια: Πλέκουν δαντέλες, μαντίλες, πουλόβερ, κασκόλ και ό,τι άλλο θυμίζει τις δημιουργίες της γιαγιάς και της μαμάς.

«Πηγαίνουμε το πρωί και εργαζόμαστε μέχρι το μεσημέρι» δηλώνουν σημειώνοντας ότι εργάζονται κάθε μέρα, εκτός από την περίοδο του καλοκαιριού. Λόγω της εργασίας στα καπνοχώραφα ο συνεταιρισμός τους περνά σε δεύτερη μοίρα, αλλά δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό τους.

«Το χειμώνα είναι πρώτη προτεραιότητα για μας, είναι μια ευχάριστη ενασχόληση που μας πηγαίνει καλά » δηλώνει η Νετζιμπέ σημειώνοντας ότι η πώληση των χειροτεχνιών γίνεται κυρίως στο χωριό, στους Αθηναίους και Θεσσαλονικείς επισκέπτες που έρχονται για να γνωρίσουν την περιοχή και τα αγοράζουν. «Συμμετέχουμε σε εκθέσεις, στις γιορτές παλιάς πόλης, στο καρναβάλι της Ξάνθης και στις λαϊκές προσπαθώντας να πουλήσουμε τα πλεκτά μας» δηλώνουν και σημειώνουν ότι «τα τελευταία χρόνια βγαίνει δύσκολα το μεροκάματο, αλλά το παλεύουμε όσο μπορούμε, όσο βγαίνει». Ορεσίβιες γυναίκες που γνωρίζουν να παλεύουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας τους έχοντας το κεφάλι ψηλά και μην χάνοντας το κέφι για τη δημιουργία τους.

Απάντηση