Ροδόπη: Τα μυστικά του κρεοπώλη

Ζει στον Άρατο της Ροδόπης. Ένα χωριό μεταξύ Κομοτηνής και Σαπών όπου οι κάτοικοι του δίνουν τη δική τους μάχη για την επιβίωση στα χρόνια της κρίσης. Ο Χουσείν Σαδετίν είναι ο νεαρότερος κρεοπώλης του Αράτου. Τα τελευταία πέντε χρόνια συνεχίζει τη μικρή παράδοση που δημιούργησε ο πατέρας του με την ελπίδα και το όνειρο ότι θα έρθει κάποτε η στιγμή που και ο ίδιος θα παραδώσει τα κλειδιά του κρεοπωλείου στο γιο του.

«Προσπαθούμε και μέχρι στιγμής το πετυχαίνουμε να προμηθεύουμε τους πελάτες μας με κρέας ντόπιας παραγωγής» δηλώνει ο νεαρός κρεοπώλης αποκαλύπτοντας ότι προμηθεύεται κρέας από τους κτηνοτρόφους της Μυρτίσκης, του Δοκού, της Βραγιάς, των Αρχοντικών. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότεροι κτηνοτρόφοι, αποκαρδιωμένοι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, εγκαταλείπουν τη δουλειά τους πουλώντας τα ζωντανά τους. «Είναι πια σύνηθες φαινόμενο» παρατηρεί προβληματισμένος σημειώνοντας ότι από ολόκληρα χωριά «σβήνει» η κτηνοτροφία.

Μια ακόμη αλλαγή- αποτέλεσμα της κρίσης είναι και η μείωση της κατάναλωσης κρέατος, μείωση που αγγίζει το 50%. Σύμφωνα με τον νεαρό κρεοπώλη πολλοί στρέφονται προς το κοτόπουλο ξεχνώντας τη γεύση του μοσχαρίσιου και άλλων γευστικών κρεατικών.

Απάντηση