Υπομένουν και περιμένουν οι κάτοικοι της Εσοχής

Ο χειμώνας είναι πιο δύσκολος στην ορεινή Εσοχή. Εκατό οικογένειες βλέπουν τις τελευταίες μέρες του χρόνου να περνούν κι ετοιμάζονται με λίγη περισσότερη αισιοδοξία στην καρδιά να υποδεχτούν τον νέο χρόνο.

«Δόξα το Θεό καλά είμαστε» δηλώνει περήφανα ο αγρότης Χακή Ραμαντάν. Φέτος έβγαλε 500 κιλά καπνό, ωστόσο, δεν πτοείται, γνωρίζει καλά και ο ίδιος και οι συγχωριανοί του από δυσκολίες. «Το χειμώνα είναι πιο πολλές» παραδέχεται, αλλά και το καλοκαίρι δεν λείπουν, «λέμε το νερό νεράκι» αποκαλύπτει και χαμογελά πικρά.

Καπνοπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι οι κάτοικοι της Εσοχής. Εκείνοι που επιμένουν και μένουν στο ορεινό χωριό. Γιατί κάποιοι συγχωριανοί τους πήραν το δρόμο της μετανάστευσης στα χρόνια της κρίσης, Γερμανία, Ολλανδία, αρκετοί και στα καράβια. «Πρέπει πολλά να γίνουν για να ζωντανέψει ο τόπος μας» δηλώνει ο κος Ραμαντάν σημειώνοντας πως η Ροδόπη και οι νέοι αξίζουν ένα καλύτερο μέλλον. «Να δουν λίγο το δίκτυο της ύδρευσης, όπως είδαν πρόσφατα το θέμα της οδικής σύνδεσης και τους ευχαριστούμε πολύ, τον αγαπάμε τον τόπο μας, δεν θέλουμε να φύγουμε από εδώ» δηλώνει ο ορεσίβιος καπνοπαραγωγός σπεύδοντας να ευχηθεί ειρήνη κι υγεία στον κόσμο, «να χουμε ειρήνη, να μην δουν τα μάτια μας κακό σαν κι αυτό του πολέμου».

Απάντηση