Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις λένε «ΟΧΙ στην αποδόμηση της Κοινωνικής Ασφάλισης»

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι Ομοσπονδίες και οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ για το Ασφαλιστικό, εκφράζοντας την «πλήρη αντίθεσή τους στην επαπειλούμενη αποδόμηση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για ακόμη μία μεταρρύθμιση».

Οι δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας, μιλούν για «καίριο πλήγμα στα ασφαλιστικά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης» που «οδηγεί το σύνολο των (ακόμη) εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των απλήρωτων και των οικογενειών τους, στην πλήρη εξαθλίωση, επιβραβεύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία».

Και προσθέτουν: «Μετά τις διαδοχικές ληστείες των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, με ομόλογα σκουπίδια (τοξικά και άλλα), το κούρεμα του PSI, τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών, τώρα το μεγάλο μυστικό που δεν κρύβεται, είναι και η δήμευση όσων αποθεματικών έχουν ακόμη απομείνει».

Σε σημερινή σύσκεψη των εκπροσώπων των Ενώσεων Συντακτών, αδελφών Ενώσεων, του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, του ΕΔΟΕΑΠ και του Δ.Σ. της ΠΟΕΣΥ, «επαναβεβαιώθηκε ομόφωνα η θέση του κλάδου ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα».

Και καταλήγουν: «Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση».

Απάντηση