«Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά»

Αφιέρωμα στον Θρακιώτη λογοτέχνη Γεώργιο Βιζυηνό με τίτλο «Γεώργιος Βιζυηνός (1849-1896): 120 χρόνια μετά», στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 120 χρόνων από τον θάνατό του διοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής (ΔΚΕΠΠΑΚ) και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης (μέσω των Γραφείων Σχολικών Δραστηριοτήτων). Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σε 2 εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα στην Πολιτιστική Κυψέλη του Δήμου Κομοτηνής (παλιό κτίριο Καπναποθήκης) , διεύθυνση Γ. Κονδύλη 61, στις 13 και 20 Ιανουαρίου 2016, ώρα 18:00μ.μ-20:00μ.μ.

Α΄ μέρος (Τετάρτη, 13/1/2016)
1. Λέξεις από την τουρκική γλώσσα στα διηγήματα του Βιζυηνού: η συμβολή τους στην αφηγηματική πλοκή και στην ενίσχυση της αναγνωστικής πρόσληψης- Μαρία Δημάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
2. Απ’το Γιωργί της Μιχαλιέσσας στον Γεώργιο Βιζυηνό…μετεβλήθη εντός του ο ρυθμός του κόσμου- Ιωάννης Μπακιρτζής, Λέκτορας στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
3. Μια ακόμη μυθιστορία για τον Βιζυηνό: “Το πρώτο φιλί. Ένα απόγευμα του Γεωργάκη Βιζυηνού στο χαρέμι του Αμπντούλ Αζίζ” (του Θ. Κοροβίνη), υπό λαογραφική έποψη- Μανώλης Σέργης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών.
4. Θεατρικό δρώμενο: Απόσπασμα από το διήγημα «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον» του Γεωργίου Βιζυηνού-Μυρσίνη Λαντζουράκη, διδασκαλία/σκηνοθεσία και Ευαγγελία Κοψαλίδου, μουσική επιμέλεια. Παίζουν οι μαθητές: Αδάμ Αλντάλης, Ιωάννα Προυσανίδου, Κων/νος Κολάτσος, Ηλέκτρα Τόλκα, Μεμέτ Ασλή, Θωμάς Αλμπανίδης.

Β΄ μέρος ( Τετάρτη, 20/1/2016)
1. Αισθητικά παίγνια: η Αισθητική του Βιζυηνού- Νίκος Μαυρέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

2. Ο Βιζυηνός του Μισέλ Φάις- Εύα Γανίδου, υποψήφια διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας.
3. Θεατρικό αναλόγιο στο έργο «Ελληνική Αϋπνία» του Μισέλ Φάις. Φιλοποίμην Ανδρεάδης, διδασκαλία/σκηνοθεσία. Παίζουν οι: Φιλοποίμην Ανδρεάδης (ηθοποιός) και Μαρία Αλεξίου, Κωνσταντίνος Ρίζος (εκπαιδευτικοί).
4. O Γιωργής ήμην εγώ: Μισέλ Φάις, συγγραφέας.

Απάντηση