Η κοινωνία εθίζεται στη βία

«Η συμπεριφορά ενός ατόμου παρουσιάζεται ως έκφραση του ήθους που έχει ο καθείς από εμάς.» δηλώνει ο καθηγητής του Δ.Π.Θ. Παναγιώτης Καρακατσάνης και σε μια συζήτηση μαζί του, με αφορμή τα πολλά βίαια περιστατικά των τελευταίων ημερών, σημειώνει «Πάρα πολλές φορές εξ αιτίας των άσχημων προτύπων που μας δίνονται από την κοινωνία βλέπουμε τους ανθρώπους να εθίζονται πάνω σε πράξεις που ούτε και οι ίδιοι θα μπορούσαν να φανταστούν παλιότερα ότι θα τις κάνουν».

Ο κος Καρακατσάνης υποστηρίζει πως «Με τα αρνητικά πρότυπα που μας δίνει η κοινωνία, sex και βία, νομιμοποιείται κάθε τέτοια πράξη κυρίως από άτομα τα οποία δεν μπορούν να διαχωρίσουν ότι η βία στην τηλεόραση ή στον cinema είναι τελείως έξω από την πραγματική ζωή. Άλλη η πραγματική ζωή και άλλη η εικονική ζωή».

Τα περιστατικά βίας, όπως λέει, γίνονται από ανθρώπους που συγχέουν την πραγματικότητα με την εικονική πραγματικότητα. «Η θωράκιση του κάθε ανθρώπου είναι αποτέλεσμα μιας μακράς αγωγικής διαδικασίας που δυστυχώς έχει εκλείψει από την κοινωνία μας» δηλώνει και σημειώνει πως «Αν ασκούνταν αγωγή συντεταγμένα από τους δασκάλους και την οικογένεια (τώρα ασκείται ασύντακτα, ασυνάρτητα, ευκαιριακά), θα σφυρηλατούνταν ένα γερό κύτταρο στον άνθρωπο, έτσι ώστε θα μπορούσε να διαχωρίσει τις παραπάνω πραγματικότητες».

Όπως υποστηρίζει ο κ. Καρακατσάνης «Είναι πολύ εύκολο να ασκήσει κάποιος βία». Η κοινωνία εθίζεται από την εικόνα που προβάλλεται μέσα από την τηλεόραση . « Επηρεάζουν βέβαια οι συνομήλικοι, αλλά κι άλλου είδους θεάματα, όπως το ποδόσφαιρο. Δεν είναι περίεργο που έχει ποδοσφαιροποιηθεί η πολιτική μας δυστυχώς. Τα παιδιά δυστυχώς εθίζονται». Παράλληλα υπενθυμίζει πως ο Αριστοτέλης έλεγε ότι οι αρετές διδάσκονται μέσω του παραδείγματος και της μιμήσεως, καταλήγοντας με νόημα «όταν τα παραδείγματα που προσλαμβάνει ένας νέος μέσα σε μια κοινωνία είναι αρνητικής φύσης, όπως η βία, είναι επόμενο ότι θα ασκήσει και βία».

Απάντηση