Το χωριό της αλληλεγγύης

Δίνουν ραντεβού αλληλεγγύης κι αγάπης για τους κατοίκους του χωριού Κοκκινοχώματος Καβάλας. Δύο φορές το χρόνο, τα τελευταία είκοσι χρόνια, βρίσκονται έμπρακτα στο πλευρό του πάσχοντα συνάνθρωπου ενισχύοντας παράλληλα την δική τους «Τράπεζα Αγάπης» με νέες Μονάδες.

Όπως δηλώνει η Ιωάννα Καλλιστρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Κοκκινοχώματος Καβάλας, από την Κομοτηνή όπου βρέθηκε, ο Σύλλογος της δημιουργήθηκε πριν είκοσι χρόνια από τον τότε πρόεδρο, τον κ. Σταύρο Χαρίσκο. «θεώρησε καλό να δημιουργηθεί μια τράπεζα για το χωριό μας και παρέα με μια ομάδα του χωριού έγινε η αρχή». Είκοσι χρόνια μετά, 150 μέλη, κάτοικοι του χωριού, δίνουν σταθερά αίμα δύο φορές το χρόνο. «Όλοι οι κάτοικοι του χωριού ξέρουν ότι είναι πολύ σημαντικό να δίνουν αίμα» δηλώνει η νεαρή πρόεδρος σημειώνοντας πως τώρα πια, με μια κλήση στο τηλέφωνο, εξασφαλίζουν αίμα για τους ίδιους ή για τους συγγενείς τους σε περίπτωση που το χρειαστούν.

Γεωργοί, κτηνοτρόφοι, εργάτες, εκπαιδευτικοί, νοικοκυρές, υπάλληλοι, απλοί άνθρωποι της καθημερινότητας, στρατευμένοι όλοι τους σε ένα κοινό στόχο, τον εθελοντισμό. «Ο εθελοντισμός έχει αυτή την έννοια, όσο μπορούμε να βοηθάμε και να μεταδώσουμε την ιδέα του» δηλώνει η κ. Καλλιστρίδου. Η ποσότητα αίματος που συγκεντρώνεται –συνήθως 40 με 50 μονάδες- δίνονται στο Νοσοκομείο της Καβάλας για να καλύψει τις ανάγκες του κι όταν κάποιος κάτοικος του Κοκκινοχώματος έχει ανάγκη, το Νοσοκομείο δρα άμεσα. Εκτός από αιμοδότες οι κάτοικοι του Κοκκινοχώματος είναι και δωρητές οργάνων σώματος. Παιδιά προσφύγων και ντόπιων, Πόντιοι, Σαρακατσάνοι και Μικρασιάτες οι κάτοικοι του χωριού συνυπάρχουν άριστα όλοι μαζί και συνεργάζονται στον κοινό σκοπό της αλληλεγγύης και της προσφοράς .
Φ

Απάντηση