Εργαστήρι Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως

IMG_6744«Δεν πιστεύω στα μάτια μου! Μια τέτοια μεγάλη ομάδα από ανθρώπους συγκροτήθηκε και λειτουργεί πιλοτικά με επιτυχία» δήλωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων κατά τη διάρκεια κοπής πίτας στο Εργαστήρι Εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών της Ιεράς Μητροπόλεως. Τριάντα χορευτές – μαθητές, με τον χοροδιδάσκαλο τους, τον Βαγγέλη Δωρόπουλο άκουσαν με ικανοποίηση τον Σεβασμιώτατο να γνωστοποιεί την χαρά του που λειτουργεί τόσο πετυχημένα υπό τη Σκέπη της Ιεράς Μητροπόλεως ένα εργαστήρι εκμάθησης παραδοσιακών χορών.

«Δεν περίμενα ότι θα συμβαίνει αυτό, άνθρωποι ώριμοι, αλλά και πολύ νέοι να λειτουργούν σαν μια ομάδα. » δήλωσε ο Μητροπολίτης σημειώνοντας ότι ο χορός και η παράδοση θα πρέπει να διατηρηθεί γιατί, όπως είπε, «είναι ό,τι μας μένει» καθώς «Κάποιοι εντός και εκτός της Ελλάδας θέλουν να μας «πολτοποιήσουν» να μας κάνουν όλους το ίδιο. Εμείς που γεννηθήκαμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο τόπο πρέπει με όλη την δύναμη της ψυχής μας να κρατήσουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας.» Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, όταν λειτουργούμε σαν οικογένεια και λειτουργούμε όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολύ πιο μεγάλα πράγματα και πολύ πιο όμορφα.

«Παράδοση και ορθοδοξία είναι τα συνθετικά του Νεοέλληνα κι όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι να τα αποδομήσουν δεν θα τα καταφέρουν. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ ο λαϊκός πολιτισμός δεν διδάσκεται στην εκπαίδευση εξακολουθεί να ανθεί .» δήλωσε ο χοροδιδάσκαλος Βαγγέλης Δωρόπουλος σημειώνοντας ότι η δύναμη του κύκλου στο χορό φανερώνει ότι έχουμε κάποια συνοχή. «Ο λαός μας συνεχίζει μόνος του να κρατά τον λαϊκό πολιτισμό . Η χαρά μου είναι διπλή γιατί έχουμε δίπλα την μητέρα εκκλησία που γίνεται καθοδηγητής στον λαϊκό πολιτισμό.»

Απάντηση