370 ψίχουλα για τους νέους

Γνωρίζουν την απόρριψη πριν καν δοκιμαστούν στον εργασιακό χώρο. Οι νέοι απόφοιτοι των ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας έρχονται αντιμέτωποι πολύ γρήγορα με το φάσμα της ανεργίας . «Έκανα πολλές προσπάθειες να βρω δουλειά, αλλά βρήκα άπειρες πόρτες κλειστές » δηλώνει η Δέσποινα, πτυχιούχος Νηπιαγωγός, σημειώνοντας πως αναγκαστικά ψάχνει να κάνει κάτι άλλο που δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο της, « σου δίνουν 300 ευρώ το μήνα και σε αναγκάζουν να πεις ευχαριστώ στο τέλος».

Η ίδια επέλεξε να κάνει Μεταπτυχιακό για να έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει μια δουλειά που θα έχει σχέση με τον αντικείμενο των σπουδών της. Προς το παρόν, όπως λέει, αναγκάζεται να δουλεύει ως υπάλληλος σε κατάστημα «Κατέθεσα άπειρα βιογραφικά, όλοι μου έλεγαν ότι δεν τους κάνω από την στιγμή που δεν έχω προϋπηρεσία. Δεν τους απασχολεί πώς θα αποκτήσεις προϋπηρεσία, δεν τους ενδιαφέρει και γι’ αυτό πάρα πολλοί νέοι αναγκάζονται να φύγουν στο εξωτερικό » δηλώνει σημειώνοντας πάντως πως η ίδια δεν τον σκέφτεται, θέλει, όπως λέει, να προσπαθήσει να μείνει στην Ελλάδα, γιατί θέλει να μείνει. «Αλλά ένα τεράστιο ποσοστό γνωστών μου, έχουν φύγει. Αν δεν βρω δουλειά, θα φύγω κι εγώ ». Εργάζεται ως πωλήτρια έξι μέρες την εβδομάδα για πέντε ώρες και παίρνει 370 ευρώ το μήνα «και είμαι πιστεύω από τους τυχερούς, οι περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφάλεια».

Πιο εκεί ακούει σκεφτική η φίλη της Δέσποινας, «εγώ δεν έχω σκοπό καν να ψάξω για δουλειά εδώ πέρα, θα φύγω έξω» δηλώνει θυμωμένη και προσθέτει ότι ως φοιτήτρια ακόμη έψαξε να εργαστεί ως πωλήτρια αλλά της ζητούσαν όλοι προϋπηρεσία! «Δεν τους κάνω, γιατί δεν έχω δουλέψει. Στα 22 τι προϋπηρεσία να έχεις; » αναρωτιέται προσθέτοντας ότι «θα φύγει σίγουρα στο εξωτερικό» .

Απάντηση