ΚΕΔΕ: Στα κεραμίδια οι δήμαρχοι για τα κέντρα φιλοξενίας

Σε έντονους τόνους με αρκετά ξεσπάσματα δημάρχων διεξήχθη η συζήτηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος.

Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης ζητούν να αφαιρεθεί από τα σχέδια της κυβέρνησης η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας κοντά σε κατοικημένες περιοχές, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι χώροι αυτοί από κοινού με την πολιτική ηγεσία.

Οι δήμαρχοι στην πλειονότητά τους εκφράζουν φόβους για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που τα σύνορα κλείσουν και εγκλωβιστούν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα τονίζουν ότι η κοινωνία είναι στο σύνολό της μέχρι τώρα ανεκτική, υπογραμμίζοντας ότι οι πολίτες σε πολλές περιοχές αποτελούν καζάνι που βράζει.

Ακόμη, οι δήμαρχοι ζητούν ο αριθμός των ανθρώπων αυτών να μην ξεπερνά ανά κέντρο τους 500, επιμένοντας στη θέση ότι τα hotspots θα πρέπει να δημιουργηθούν στην Τουρκία που έχει λάβει χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Επίσης, ζητούν χρήματα από την κυβέρνηση, ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και να μπορέσουν να λειτουργήσουν τους χώρους αυτούς. Εντούτοις, η απάντηση που έλαβαν είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι και ότι η οικονομική στενότητα είναι μεγάλη. Τα νέα κέντρα, πάντως, αναμένεται να λειτουργούν με βάση τις προδιαγραφές λειτουργίας του Ελαιώνα.

Ο κ. Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι έγιναν λάθη και ότι η εμπλοκή του στρατού κρίθηκε αναγκαία, ώστε να ολοκληρωθούν -ει δυνατόν- πιο γρήγορα τα έργα που πρέπει να γίνουν, προκειμένου μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 του μήνα η κυβέρνηση να έχει αποτέλεσμα να παρουσιάσει, αφού οι πιέσεις από την Ευρώπη είναι ασφυκτικές.

Δηλώσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη

Η συνεδρίαση της κοινής Διαρκής Επιτροπής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προσφυγικών Ροών, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα και του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργου Πατούλη, ξεκίνησε στις 14.15.

Απάντηση