Με το βλέμμα στη μετανάστευση

«Προτιμούμε να κοιτάμε μόνο το σήμερα κι όχι το αύριο» δηλώνουν κοφτά. Μια παρέα τριών αγοριών που μετρά τα όνειρα της και λόγω της κρίσης τα βγάζει λειψά. «Αν μας έρθει κάποια ευκαιρία θα την αξιοποιήσουμε , αλλά …» η φράση μένει μετέωρη. Φοιτητές του Δ.Π.Θ. έχουν ως στόχο να τελειώσουν με τις εξεταστικές και τις υποχρεώσεις τους. «Έτσι όπως είναι η κατάσταση στην Ελλάδα σχέδια για τα επόμενα 5-6 χρόνια δεν μπορούν να υπάρξουν».

Φοβούνται τις «παγίδες» της εποχής και κάνουν κάθε φορά κι ένα μικρό, διστακτικό βήμα. «Κι αυτό που λένε όνειρα;» τους ρωτάμε «Ο κάθε ένας έχει τα δικά του, δεν ξέρω, όμως, πώς και πότε θα πραγματοποιηθούν» παραδέχεται με πίκρα ο Βασίλης «όλοι έχουμε όνειρα αλλά δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν πραγματικότητα» προσθέτει ο φίλος του.

Στο μέλλον, μακρινό όπως σημειώνουν, βλέπουν και την πιθανότητα να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. «Ίσως στα 40 -45 ποιος ξέρει;» σημειώνουν αποκαλύπτοντας ότι η πιθανότητα να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό είναι πιο μεγάλη «δεν έχει μέλλον στην Ελλάδα» λέει ο ένας, «είναι η μόνη λύση» προσθέτει ο άλλος «αν στρώσει η κατάσταση θα μείνουμε» δηλώνει και πάλι ο Βασίλης. Νέοι, με όνειρα που κρατούν κρυφά, απογοητευμένοι πριν καν ξεκινήσουν έτοιμοι να αφήσουν τη χώρα νιώθοντας πως εκείνη τους άφησε πρώτη.

Απάντηση