Κομοτηνή: Από Voucher σε Voucher

«Το δράμα του άνεργου» έτσι περιγράφει η Γεωργία τα προγράμματα Voucher και προσθέτει «θεωρώ ότι είναι μια κοροϊδία. Πέντε μήνες δουλειάς χωρίς να σου κολλάνε ένσημα». Και τι γίνεται μετά; την ρωτάμε «αν είσαι καλός στα καθήκοντά σου, μπορεί να σε κρατήσει ο εργοδότης και να σου κάνει την επόμενη εξάμηνη ανανέωση. Όλα αυτά, όμως, θεωρητικά γιατί ποτέ δεν γίνεται. » απαντά επισημαίνοντας κάτι που είναι ευρέως γνωστό, «βολεύονται όλοι οι εργοδότες με τα πεντάμηνα και τα Voucher, τους βγαίνει δωρεάν. Ουσιαστικά δεν έχουμε στον ήλιο μοίρα, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό» δηλώνει.

Μέχρι τώρα η Κωνσταντίνα έχει πάρει μέρος σε δύο Voucher και σε δύο Προγράμματα Κοινωφελής Εργασίας, η οποία σε σχέση με τα Voucher έχει το θετικό των ενσήμων. «Είναι δύσκολα. Λες ότι από το τίποτα καλοί και οι πέντε μήνες. Κι εκεί που συνηθίζεις στη δουλειά, περνάει ο καιρός και μετά ξανά από την αρχή.» Από το 2012 η ζωή της Κωνσταντίνας και χιλιάδων άλλων νέων κυλά από Voucher σε Voucher και από Κοινωφελή σε Κοινωφελή με μεγάλα διαστήματα ανεργίας ανάμεσά τους. «Ουσιαστικά ένα εξάμηνο δουλεύεις και το άλλο κάθεσαι, κάπως έτσι κυλάει η δουλειά, περιμένοντας να βγει κάποιο άλλο πρόγραμμα».

Όσον αφορά στην κάλυψη των εξόδων της δικής της καθημερινότητας κι εκεί οι δυσκολίες είναι πολλές. «490 ευρώ το μήνα στα προγράμματα Voucher, τα οποία τα παίρνεις πάντα με μεγάλη καθυστέρηση. » Η ζωή της είναι «βλέποντας και κάνοντας» όπως χαρακτηριστικά λέει βλέποντας θετικά την αύξηση των μηνών σε Κοινωφελή Εργασία και Voucher,που δρομολογείται… περιμένοντας, όμως, ευκαιρίες ουσιαστικής εργασίας…

Απάντηση