30.000 τόνους καπνού από Έλληνες καπνοκαλλιεργητές παίρνει η Philip Morris

Νέα τριετής συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού μεταξύ της Philip Morris και της κυβέρνησης. Με αυτή επισφραγίζεται η πρόθεση της διεθνούς εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού ανατολικού τύπου στην τριετία 2016–2018. Η Philip Morris ανακοίνωσε ακόμη ότι η Παπαστράτος τίθεται επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Βαγγέλη Αποστόλου και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Philip Morris International, κ. Ανδρέα Καλαντζόπουλο.

Τσίπρας: Χωρίς παραγωγή δεν θα βγούμε από την κρίση

Στο διπλό μήνυμα που δίνεται με τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Philip Morris International Management S.A. αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δίνουμε ένα πολύ σημαντικό διπλό μήνυμα. Πρώτα απ’ όλα ότι η Ελλάδα μπορεί να δέχεται παρά την κρίση επενδύσεις χρήσιμες και κρίσιμες, σε έναν τομέα που το έχει ανάγκη ίσως περισσότερο απ’ όπου οπουδήποτε αλλού, στον τομέα της παραγωγής», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Διότι», συνέχισε, «εάν δεν αρχίσουμε να παράγουμε, δεν θα βγούμε από την κρίση και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος σήμερα έχει πολύ μεγάλη ανάγκη επενδύσεις, για να υπάρχουν δουλειές και να αυξάνεται η παραγωγή, να αυξάνεται το εισόδημα».

Το δεύτερο μήνυμα, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η συμπαράσταση στην προσπάθεια τη κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη μάστιγα του λαθρεμπορίου.

Αποστόλου: Συμφωνία με πολλά οφέλη για όλους

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου με την ευκαιρία της υπογραφής της Συμφωνίας Συνεργασίας δήλωσε: «Με την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας ανάμεσα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Philip Morris επισφραγίζεται η πρόθεση της Διεθνούς αυτής εταιρείας να προμηθευτεί από τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές 30.000 τόνους καπνού στην τριετία 2016 – 2018 και από την άλλη η δέσμευση που έχει αναλάβει το υπουργείο να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο και υψηλής ποιότητας την παραγωγή ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου.»

» Πρόκειται για μια χαρακτηριστική περίπτωση συνεργασίας του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που αποφέρει σημαντικά οφέλη σε όλους τους εμπλεκόμενους, ευνοεί την συλλογική δραστηριοποίηση και εκπροσώπηση των αγροτών, αλλά κυρίως προσθέτει αξία στο μόχθο του Έλληνα καπνοκαλλιεργητή».

Όπως επεσήμανε ο υπουργός η υπογραφή του Συμφώνου Συνεργασίας δημιουργεί υψηλά standards για την παραγωγή των καπνών ανατολικού τύπου και παράγει τεχνογνωσία στην καλλιέργεια ποιοτικού και ανταγωνιστικού προϊόντος σύμφωνα με τα σύγχρονα καλλιεργητικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η εφαρμογή αντίστοιχης συμφωνίας στην τριετία 2013 – 2015 συνέβαλλε αποφασιστικά στη βιωσιμότητα του κλάδου καλλιέργειας καπνού στην Ελλάδα και έδωσε αποτελέσματα στο επίπεδο της τοπικής ανάπτυξης και της απασχόλησης».

Καλατζόπουλος: Ακλόνητη η δέσμευση για στήριξη της οικονομίας

«Η Συμφωνία αυτή αυξάνει την προβλεψιμότητα του οικονομικού περιβάλλοντος για τους 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες στη χώρα και εξασφαλίζει επαρκείς ποσότητες εξαιρετικής ποιότητας καπνών για τη λειτουργία της ΡΜΙ παγκοσμίως. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, διατηρούμε ακλόνητη τη δέσμευσή μας για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών» δήλωσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

«Εξίσου σημαντικό είναι ότι η Συμφωνία αυτή εγγυάται τη διαρκή βελτίωση της ελληνικής παραγωγής ανατολικών καπνών μέσω σύγχρονων αγρονομικών προγραμμάτων, ποικιλιών υψηλής παραγωγικότητας, εκμηχάνισης της συγκομιδής, καινοτόμων συστημάτων ξήρανσης και κυρίως διαρκούς εκπαίδευσης των καλλιεργητών», πρόσθεσε.

«Η Philip Morris International και η Παπαστράτος έχουν μια μακρά ιστορία στην Ελλάδα και στηρίζουν την ελληνική καπνοκαλλιέργεια και την ελληνική οικονομία και κοινωνία, έχοντας επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 700 εκατομμύρια ευρώ από το 2003.»

» Επιπλέον, καθώς η Ελλάδα και η Παπαστράτος είναι σημαντικές για την Philip Morris International, με χαρά ανακοίνωσα στον Πρωθυπουργό ότι η Παπαστράτος τίθεται επικεφαλής για τις αγορές της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Κύπρου και Μάλτας» πρόσθεσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Ο κ. Χρήστος Χαρπαντίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής, δήλωσε «η Συμφωνία παρέχει στους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές σταθερότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για αυτούς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η Παπαστράτος νοιάζεται και στηρίζει τη χώρα μας όπως το έκανε και τα τελευταία 85 χρόνια.»

» Με όλες μας τις κινήσεις, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα αλλά και να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία. Τα τελευταία χρόνια προχωρήσαμε σε σημαντικές επενδύσεις και πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η επένδυση σε νέες γραμμές παραγωγής και οι αυξημένες εξαγωγές καθώς και η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής δράσης μας για να στηρίξουμε περισσότερο εκείνους που έχουν ανάγκη. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις ώστε όλοι μαζί να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι η καλλιέργεια καπνών «ανατολικού τύπου» της Ελλάδας ανέρχεται σε 150.000 στρέμματα και στον κλάδο απασχολούνται περίπου 13.000 καλλιεργητές, 12.000 εργάτες γης, καθώς και περίπου 3.000 εργαζόμενοι για την πρώτη φάση της επεξεργασίας και των συναφών με τον καπνό δραστηριοτήτων.

Αξίζει να αναφερθεί επιπλέον ότι η καλλιέργεια καπνών συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες ελληνικές επαρχίες και, για κάποιες από αυτές, αποτελεί μια από τις κυριότερες πηγές εισοδήματος και ταυτόχρονα μια σημαντική κληρονομιά της ελληνικής γεωργικής παράδοσης.

Α.Τ
πηγή:in.gr

Απάντηση