Καιρός για αλληλεγγύη

«Η Κρίση δεν είναι ένα απλό φαινόμενο και δεν αφορά μόνο την οικονομία» δηλώνει η κα Δέσποινα Σακκά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης

, σημειώνοντας ότι διαφορετικές ομάδες έχουν επηρεαστεί με διαφορετικούς τρόπους. «Ακόμη και οι Θεσμοί παίρνουν μέτρα τα οποία είναι διαφορετικά μεταξύ τους. Από τη μια έχουμε ομάδες που έχουν συμφέροντα να μας φέρουν σ’ αυτή τη θέση, από την άλλη υπάρχουν πολλές ομάδες που δέχονται όλα αυτά τα μέτρα, αντιδρούν ή επηρεάζονται.»

Η κα Σακκά υποστηρίζει ότι ωθείται η ελληνική κοινωνία στο να κατασκευάζει τις συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων, για να μπορέσουν πιο εύκολα να εφαρμοστούν πράγματα που σε άλλες περιπτώσεις δεν θα εφαρμόζονταν. «Συγκρουόμενοι δεν βοηθιόμαστε» δηλώνει χαρακτηριστικά και εξηγεί «Μπορεί να υπάρχει πίεση να υπάρξουν συγκρούσεις, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αντισταθούμε».

Σύμφωνα με την κα Σακκά η εποχή καλεί για αλληλεγγύη, απαιτεί αλληλεγγύη και εντός και εκτός συνόρων. «Η αλληλεγγύη είναι η απαίτηση των εποχών, ωστόσο υπάρχει μια πίεση στο να γίνουμε όλοι πιο ατομικιστές ή και να περιθωριοποιηθούμε και εντελώς γιατί υπάρχει πίεση να περιθωριοποιηθούν ολόκληρες ομάδες πληθυσμού. Η αλληλεγγύη είναι απαίτηση των καιρών. Βέβαια δεν είναι πανάκια και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων που περνούμε τα τελευταία χρόνια» δηλώνει και όπως εξηγεί: “Αυτό που επίσης χρειάζεται είναι να κατανοήσουμε τις καταστάσεις και πώς δημιουργήθηκαν γιατί δεν έχουν σχέσεις με τις συνθήκες μέσα στην Ελλάδα, αλλά και με δυνάμεις και ομάδες έξω από το άτομο και τις μικρές ομάδες. Χρειαζόμαστε να κατανοήσουμε σε πολιτικό επίπεδο τι ακριβώς συμβαίνει και για να γίνει αυτό θα πρέπει να ενδυναμωθούμε σε ό,τι αφορά την αντίστασή μας απέναντι σ’ αυτά τα φαινόμενα του καταιγισμού και των πολιτικών σοκ που χρησιμοποιήθηκαν» τονίζει καταλήγοντας με νόημα «Θα πρέπει να στραφούμε σε πιο συλλογικούς τρόπους αντίστασης και όχι ατομικούς».

Απάντηση