Η Ευρώπη – φρούριο

Η Ευρώπη - φρούριο

«Μην έρχεστε στην Ευρώπη. Μην πιστεύετε τους διακινητές. Μη ρισκάρετε τα λεφτά και τη ζωή σας. Τζάμπα το κάνετε». Σχεδόν όλα τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων στην Ευρώπη ξεκίνησαν το βράδυ της Πέμπτης με αυτό το απόσπασμα από τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Και όλοι έκοψαν στο μοντάζ το πρώτο κομμάτι της δή- λωσης, αυτό που έλεγε: «Απευθύνομαι σε δυνάμει παράτυπους οικονομικούς μετανάστες, απ’ όπου κι αν προέρχονται». Σίγουρα ο Τουσκ δεν ενοχλήθηκε από το μοντάζ. Το μήνυμα που ήθελε να στείλει σε όλους ήταν «τζάμπα έρχεστε». Με δύο στόχους.

Πρώτον, να φτάσει στης γης τους κολασμένους, πρόσφυγες και μη. Και δεύτερον, να δείξει στους όλο και περισσότερους απρόθυμους Ευρωπαίους ηγέτες της αυριανής συνόδου κορυφής ότι οι μέρες του «Refugees Welcome» στην Ευρώπη έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ότι τα χαμόγελα της «καλής» Ευρώπης τέλειωσαν στο πολιτικό επίπεδο -ευτυχώς, στο ανθρώπινο διατηρούνται και αυγαταίνουν- κι ότι το φρούριο πάλι θα ορθωθεί.

Άμεση ήταν η απάντηση που έδωσε με το πρωτοσέλιδό του το -μάλλον συντηρητικό- περιοδικό «Der Spiegel»: Έστησε ένα φρούριο γύρω από την Ευρώπη με τη Μέρκελ πάνω στην Ακρόπολη να χαιρετά τους απ’ έξω σκηνίτες κι έβαλε τίτλο «Θα καταφέρουμε» (αυτό είχε πει η Μέρκελ για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης) «να καταργήσουμε την ανοιχτή Ευρώπη και να υπονομεύσουμε το μέλλον μας».

 

Κάκη Μπαλή

πηγή:Avgi.gr

Απάντηση

Καθημερινές Ιστορίες Συνύπαρξης