Πληγή η μετανάστευση για τον Άρατο Ροδόπης

«Το μισό χωριό έφυγε στο εξωτερικό» δηλώνει ο Αμέτ Αμέτ, πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Αράτου και σημειώνει περισσότεροι από 200 συγχωριανοί μας έφυγαν για δουλειά στην Ολλανδία και στη Γερμανία. Η απογοήτευση του είναι έκδηλη. Βλέπει, το χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε να αδειάζει μέρα τη μέρα και τη λύπη του να μεγαλώνει.

Μικροκαλλιεργητές καπνού και βάμβακος οι αγρότες του Αράτου, οι μικροί κλήροι που διαθέτουν δεν τους επιτρέπει να εξασφαλίζουν με άνεση τα απαραίτητα για να ζήσουν, έτσι, όπως δηλώνουν οι ίδιοι η μετανάστευση ήταν μονόδρομος. Άφησαν το χωριό τους πίσω και ξεκίνησαν μια νέα ζωή, εργαζόμενοι ως εργάτες σε εργοστάσια και θερμοκήπια της Ευρώπης.

«Πρόκειται για τους νέους από 20 έως 40 χρόνων. Πήραν και τις οικογένειες τους μαζί και πίσω έμειναν σπίτια άδεια» δηλώνει ο πρόεδρος επισημαίνοντας ότι η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής. «Άνεργοι με άδειες τσέπες σκέφτονται ακόμη και τον έναν καφέ που θα πιούν. Πριν την Κρίση τα καταστήματα του Αράτου λειτουργούσαν 24 ώρες το 24ωρο τώρα τα περισσότερα έχουν κλείσει» δηλώνει ο κος Αμέτ Αμέτ ελπίζοντας πως γρήγορα θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο του.

Απάντηση