Κομοτηνή: Βραβείο καινοτόμου λύσης

Μια πρωτότυπη ιδέα κι ένα βραβείο καινοτόμου λύσης με άμεση εφαρμογή στον πολύπαθο χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων ήταν το αποτέλεσμα της κοπιαστικής προσπάθειας μιας μαθητικής, ρομποτικής ομάδας.

«Η Ιδέα που είχαμε σαν ομάδα ήταν να φτιάξουμε έναν κάδο, ο οποίος θα κάνει τη διαλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών αυτόματα» εξηγεί ο καθηγητής στο 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής Θανάσης Κασάπης, οι μαθητές του οποίου, η ομάδα ρομποτικής με την ονομασία «Robotgang» κατέκτησαν την πρώτη θέση σε πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη. «Αυτό μπορεί να γίνει», όπως εξηγεί, «χρησιμοποιώντας μια σήμανση πάνω σε κάθε συσκευασία, θα υπάρχει ένας κατάλληλος ανιχνευτής που ουσιαστικά θα βρίσκει τι είδους συσκευασία είναι και θα την οδηγεί στο κατάλληλο χώρισμα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή αυτή η σήμανση θα πρέπει να μπαίνει από τους ειδικούς που φτιάχνουν τις συσκευασίες των προϊόντων με το όποιο μικρό κόστος αυτό συνεπάγεται. «Με την λύση που προτείνουμε θα μειωθεί το κόστος διαλογής και μπορεί ένα μέρος από την εξοικονόμηση αυτών των χρημάτων να επιστρέφει σ’ αυτούς που θα φτιάχνουν τις συσκευασίες για να τους δοθεί έτσι κι ένα μικρό ερέθισμα να τοποθετούν τη σήμανση στα προϊόντα τους».

Οι μαθητές με την στήριξη των καθηγητών τους έφτιαξαν μια λειτουργική μακέτα η οποία εντυπωσίασε διοργανωτές και συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. «Είναι πολύ απλή η εφαρμογή της» τονίζουν και πάλι με την ελπίδα ότι ίσως πολύ σύντομα να γίνει και τρόπος… διαλογής των απορριμμάτων στα Κέντρα Συλλογής και Διαχείρισης στη χώρα μας δίνοντας ώθηση στην ανακύκλωση.

Απάντηση