Με το όνειρο της μάθησης

Η Φωτεινή Ασλανίδου από την Αρμενία, μητέρα τριών παιδιών κάθεται στα θρανία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) Σαπών και δηλώνει χαρούμενη που της δίνεται η ευκαιρία να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα. «Φέτος τελειώνω» δηλώνει με καμάρι και γυρνά το χρόνο πίσω, τότε που νεαρή ακόμη επέλεξε να παντρευτεί εγκαταλείποντας το σχολείο.

«Όμως ποτέ δεν είναι αργά» δηλώνει με νόημα και εξηγεί με ποιο τρόπο τα προλαβαίνει. «Με πολύ τρέξιμο όλη μέρα και αγάπη γι’ αυτό που κάνεις. Είμαι σίγουρη πως όταν τελειώσω το σχολείο, θα μου λείπει σίγουρα ». Ωστόσο, ο δρόμος της γνώσης δεν θα σταματήσει για την ίδια με την αποφοίτησή της από το ΣΔΕ Σαπών, «θα συνεχίσω» δηλώνει αποφασισμένη και σημειώνει «θα πάω στο ΕΠΑΛ και μετά στο ΙΕΚ».

Λίγα μέτρα πιο εκεί ο συμμαθητής της από τη Φιλλύρα της Ροδόπης κάνει τα δικά του όνειρα. Ο Ταρίκ λόγω δουλειάς εγκατέλειψε το σχολείο, ωστόσο, φέτος δηλώνει αποφασισμένος να ολοκληρώσει με επιτυχία την προσπάθεια του. «Ό,τι κι αν κάνουμε , όποιο επαγγελματικό σχέδιο κι αν έχουμε ένα απολυτήριο Γυμνασίου πάντα χρειάζεται, σχεδόν όλοι το ζητούν» δηλώνει μην κρύβοντας πως και σε περίπτωση που χρειαστεί να μεταναστεύσει σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τότε το απολυτήριο του θα του φανεί χρήσιμο.

Ιδιαίτερα χρήσιμο αποδεικνύεται το ΣΔΕ και για την σωστή εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας από τους μουσουλμάνους μαθητές. «Όταν είχα έρθει ήξερα ελάχιστα ελληνικά, με τη βοήθεια των δασκάλων τα καταφέρνω τώρα πια καλύτερα» παραδέχεται ο Ταρίκ που έπιασε το χέρι που του απλώνουν καθηγητές και συμμαθητές σχεδιάζοντας καλύτερες μέρες.

Απάντηση