Κομοτηνή: Εθελοντές εν δράσει…

Μια εθελοντική ομάδα στην οποία μπορεί να πάρει μέρος όποιος το επιθυμεί είναι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Σύμφωνα με την κα Βασιλική Γεωργίου, γραμματέα στην ελληνική Ομάδα Διάσωσης στο Παράρτημα της Ροδόπης, ανάλογα με το χρόνο και τη διάθεση που έχει ο καθένας μπορεί να πάρει μέρος στις δράσεις της Ομάδας. Προϋπόθεση, όπως σημειώνει η κα Γεωργίου, είναι να περάσει ο άμεσα ενδιαφερόμενος το Βασικό Σχολείο Γνώσεων, το οποίο οργανώνεται μια φορά το χρόνο στο Παράρτημα της Ροδόπης.

«Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί κάθε Τετάρτη στις εννέα το βράδυ να βρεθεί στα γραφεία του Παραρτήματος που βρίσκονται στον 3ο όροφο του Πολυλειτουργικού του Δήμου Κομοτηνής για να τον ενημερώσουμε για το βασικό σχολείο και τη δράση της ομάδας» δηλώνει η κα Γεωργίου και εξηγεί ότι επειδή η Ομάδα έχει διάφορα πεδία δράσης: Διάσωση στο ορεινό στοιχείο, στο υγρό, τις πρώτες βοήθειες, τις μαζικές καταστροφές και τις τηλεπικοινωνίες στο βασικό σχολείο σου δίνεται η ευκαιρία να κάνεις ένα πέρασμα από όλα αυτά τα πεδία. «Παίρνεις τις βασικές γνώσεις, την Α,Β για κάθε πεδίο για να καταλάβεις κι εσύ ποιος τομέας σου αρέσει πιο πολύ.»

Στην εκπαίδευση του υποψήφιου εθελοντή διασώστη βασικές είναι οι γνώσεις στις Πρώτες Βοήθειες και τα μαθήματα τα παρακολουθούν όλοι. Τι είναι αυτό, όμως, που οδηγεί τους ανθρώπους στον εθελοντισμό; “Μπαίνει κανείς από πολύ μικρός σ’ αυτή την διαδικασία, χάρη στις δράσεις του Σχολείου” δηλώνει η κα Γεωργίου σημειώνοντας ότι και η Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν μια τέτοια ώθηση. «Αν θέλει κάποιος και το έχει μεράκι, βρίσκει την κατάλληλη ομάδα για να ενταχθεί». Σύμφωνα με την κα Γεωργίου αποφασιστικός παράγοντας για να ενταχθεί η ίδια στην ομάδα διάσωσης ήταν η ενασχόληση με το υγρό στοιχείο και το βουνό. «Για να συμμετάσχεις σε μια εθελοντική ομάδα θα πρέπει να το απολαμβάνεις κι εσύ ο ίδιος. Πρώτα απολαμβάνω εγώ αυτά που κάνουμε, εκπαιδεύσεις, εξορμήσεις κ.α. και μετά προσπαθώ να φανούν χρήσιμα και σε κάποιους άλλους» δηλώνει και καταλήγει με νόημα «Όταν βλέπεις ότι μπορείς να βοηθήσεις και κόσμο, τότε αυτό που κάνεις αποκτά ιδιαίτερο νόημα».

Απάντηση