Ξάνθη: Μαθήματα Συνύπαρξης

Έδωσαν ραντεβού στην αυλή του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, έστησαν γωνιές δημιουργίας, έβαψαν με χρώματα το γκρίζο γύρω τους, κρέμασαν μπαλόνια, έπαιξαν, γέλασαν, τραγούδησαν μα πάνω από όλα έστειλαν το δικό τους μήνυμα, μήνυμα «συνύπαρξης».

Ήταν η τελευταία εκδήλωση της τρίτης δράσης των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων (ΔΕΝ) της Ξάνθης(δράση ενταγμένη στις δράσεις των ΚΕΣΠΕΜ του Προγράμματος Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων Θράκης). Παρόντες ήταν πενήντα μαθητές από τρία σχολεία της Ξάνθης, το 1ο Μειονοτικό, το 1ο Δημόσιο και το 14ο Δ.Σ. Μαθητές της πρώτης δημοτικού που ήρθαν στο χώρο των ΔΕΝ και συνεργάστηκαν με συνομήλικους τους, χριστιανοί και μουσουλμάνοι, όλοι μαζί. «Μαζί ετοίμασαν τη γιορτή της συνύπαρξης » δηλώνει η κα Χριστίνα Τσιμούδη υπεύθυνη του ΚΕΣΠΕΜ Ξάνθης και σημειώνει: «Θέλαμε όλα τα παιδιά να αποκομίσουν μια γεύση για το πώς δουλεύουν, μα κυρίως να συνεργαστούν μεταξύ τους, να δημιουργήσουν φιλίες και να νιώθουν πιο κοντά βάζοντας κι εκείνα το λιθαράκι τους στη γιορτή». Σύμφωνα με την κα Τσιμούδη η συνύπαρξη είναι κάτι που μπορεί να διδαχθεί από μικρή ηλικία, όσο ποιο μικρή τόσο πιο εύκολα κινητοποιούνται τα παιδιά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Συνύπαρξη σημαίνει υπάρχω μαζί με άλλους, πολλές φορές μπορεί να είναι δύσκολο γιατί ο καθένας είναι και διαφορετικός, αλλά είναι και πολύ μαγικό να καταφέρνουμε να υπάρχουμε μαζί με άλλους, άλλωστε κανένας δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, συνυπάρχουμε με πολλούς τρόπους, μαζί με φίλους, μαζί με τα αδέρφια μας, μαζί με τους γονείς μας, με τους συμμαθητές μας, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους.» δηλώνει η μικρή Αμαλία, ένα από τα παιδιά που παρακολούθησαν τη δράση του προγράμματος και στέλνει κι εκείνη, όσο πιο ξεκάθαρα μπορεί, το δικό της μήνυμα, μήνυμα συνύπαρξης.

Απάντηση