Κομοτηνή: Ανάστατοι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης

Ανάστατοι είναι οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης. Στο στόχαστρο τους οι μεταποιητικές εταιρείες και πιο συγκεκριμένα η εταιρεία Misiryan. Αίτια της δυσαρέσκειας η μείωση των τιμών. Σύμφωνα με δηλώσεις του καπνοκαλλιεργητή στον οικισμό Πάσος, του κ. Καπουτσούς Χαλήλ Χουσεϊν το μόνο που υποσχέθηκαν οι υπεύθυνοι για να πάρουν τις δηλώσεις των καπνοκαλλιεργητών, ήταν ασφάλεια στους ανασφάλιστους παραγωγούς –κατόχους των δηλώσεων και μόνο κι όχι το σύνολο των μελών της οικογένειάς τους.

«Θα δούμε ποιες κινήσεις θα κάνουμε» δηλώνει ο έμπειρος καπνοκαλλιεργητής και σημειώνει ότι οι καπνοπαραγωγοί που έδωσαν τον καπνό τους στην εταιρεία Misiryan διεκδικούν την επιστροφή χρημάτων, καθώς η εταιρεία αγόρασε σε χαμηλότερη τιμή έναντι των υπολοίπων εταιρειών. «Αν μπορέσουν να καλύψουν τη διαφορά, ο κόσμος πάλι θα προτιμήσει την εταιρεία Misiryan, αν δεν καλυφθεί η διαφορά, τότε θα υπάρξουν εξελίξεις». Η εταιρεία Misiryan είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες από αυτές που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, φέτος εξεδήλωσε ενδιαφέρον να αγοράσει 3.500 τόνους καπνού.

Όσον αφορά στο κλίμα στις τάξεις των καπνοπαραγωγών, οι πιο πολλοί, όπως σημειώνει ο κος Καπουτσούς Χαλήλ Χουσεϊν, το 1/3 των καπνοπαραγωγών, ήδη εγκατέλειψαν την καπνοκαλλιέργεια λόγω της άδικης συμπεριφοράς των εταιρειών μεταποίησης. Η μείωση των επιδοτήσεων έφερε σε δυσχερή θέση τους παραγωγούς. Περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα δόθηκαν στους καλλιεργητές της Ροδόπης. «Οι καπνοκαλλιεργητές που εγκατέλειψαν την παραγωγή τους έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό, στη Γερμανία, στην Ολλανδία, βρίσκουν δουλειά στα εκεί θερμοκήπια». Όπως δηλώνει ο κος Καπουτσούς αν και φέτος οι τιμές κινηθούν χαμηλά (τώρα η τιμή κυμαίνεται στα 60-70 λεπτά το κιλό στα καπνά), αυτή η κατάσταση της εγκατάλειψης και της ερήμωσης της περιοχής θα συνεχιστεί.

Απάντηση