Παραπονεμένα τα λόγια της Εσοχής…

Κάποιοι λίγοι ηρωικοί ορεσίβιοι έχουν απομείνει να καλλιεργούν καπνό και να φροντίζουν ζωντανά στον οικισμό της Εσοχής . Ένας από αυτούς ο Ραμαντάν Χακί, καπνοκαλλιεργητής και ο ίδιος βλέπει τους νέους να φεύγουν στο εξωτερικό και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να απογοητεύονται από τις δυσκολίες της ζωής στα ορεινά.

Η καλή είδηση ήταν η πώληση των αμνοεριφίων φέτος με τιμή 3,50 ευρώ το κιλό ζωντανά, «είναι καλή η τιμή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Εκείνα, ωστόσο, που εξακολουθούν να πωλούνται φθηνά, είναι τα βοοειδή, τα έχουν «σκοτώσει»» λέει χαρακτηριστικά και σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι που ταΐζουν ζωοτροφές έρχονται ίσα-ίσα με τα έξοδα τους. «Πουλάνε τα μοσχάρια τους κάτω από τα 4 ευρώ και το ίδιο κρέας το βλέπουν στο τσιγκέλι του κρεοπώλη να πωλείται 9 και 10 ευρώ.»

Χαριστική βολή για το χωριό της Εσοχής αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια το νέο κύμα μετανάστευσης με αποτέλεσμα το χωριό να έχει ερημώσει. «Οι νέοι μας βρίσκονται στα ναυπηγεία και στις ανεμογεννήτριες της Γερμανίας» δηλώνει ο κος Ραμαντάν Χακί σημειώνοντας «οι νέοι στο χωριό δεν μπορούν ούτε να παντρευτούν, ούτε σπίτι να κάνουν». Πατέρας τριών παιδιών και ο ίδιος χωρίς να έχει στο πλευρό του, όμως, κανέναν από τους γιους τους. Αποτέλεσμα, πολλά από τα χωράφια της Εσοχής να παραμένουν ακαλλιέργητα «δεν συμφέρει να οργώσεις. Πριν 15 χρόνια με ένα κιλό καπνό αγόραζα 20 λίτρα πετρέλαιο, τώρα πουλάω δέκα κιλά καπνό για να πάρω ένα δοχείο πετρέλαιο.»

Απάντηση