Η καθημερινή περιπέτεια ενός επαγγελματία

«Θέλεις να ζήσεις την περιπέτεια της ζωής σου, άνοιξε μαγαζί στην Ελλάδα» δηλώνει με το καλημέρα ο Δημήτρης Κατσίκας, ιδιοκτήτης cafe στην Κομοτηνή και στο ερώτημα-απορία «τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα;» απαντά με δύο λέξεις: «και περισσότερο».

Όπως δηλώνει οι ώρες εργασίας είναι ατελείωτες και το αποτέλεσμα μηδέν. «Νιώθουμε σαν χαζοί. Δουλεύουμε όλη την ημέρα και στο τέλος δεν έχουμε λεφτά στην τσέπη. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είναι πολύ ακριβά όλα όσα αγοράζουμε, τα έξοδα είναι πολλά και τα ενοίκια υψηλά, πώς να σου μείνουν μετά χρήματα;» αναρωτιέται απορώντας κι εκείνος με την διαμορφωθείσα κατάσταση.

«Η δουλειά έχει μειωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, αγοραστική δύναμη δεν υπάρχει. Όσο κάθεται κάποιος και συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρηση του το μόνο που καταφέρνει είναι να μεγαλώνει τα χρέη του. Γι αυτό βλέπεις πάρα πολύ κόσμο να φεύγει στο εξωτερικό. Το ίδιο σκέφτομαι κι εγώ, δεν το κρύβω, αν βρω την κατάλληλη ευκαιρία θα το κάνω» δηλώνει και στο ερώτημα: Τι είναι αυτό που τον «κρατά» παρά τις δυσκολίες; σπεύδει να απαντήσει χωρίς δεύτερη σκέψη, «τα παιδιά, η οικογένεια, το ότι μεγάλωσα και γεννήθηκα εδώ, αλλά από ό,τι φαίνεται δεν φτάνει αυτό, δεν είναι αρκετό. »

Θα μπορούσε το κλίμα να αντιστραφεί και με ποιόν τρόπο; ρωτάμε τον κ. Κατσίκα για να τον ακούσουμε να επισημαίνει: «Αν καταφέρναμε να έλξουμε τουρίστες, αξιοποιώντας την παραλιακή ζώνη του Νομού, σίγουρα θα ερχόταν καλύτερες μέρες. Δεν βλέπω, όμως, να γίνεται κάτι.» δηλώνει προβληματισμένος μην βλέποντας φως στην άκρη του τούνελ. «Κάθε χρόνο», όπως λέει, σημειώνεται πτώση του τζίρου από 10 έως 25%. «Καλά που είναι οι καθημερινοί πελάτες και κάπως προσπαθούμε να πούμε ότι το παλεύουμε.»

Επηρεασμένος από τα προβλήματα της καθημερινότητας ο κος Δημήτρης Κατσίκας σπεύδει με νόημα να συμβουλεύσει τους συναδέλφους του «να προσέξουν πάρα πολύ, αν τολμήσουν να κάνουν κάποιο επιχειρηματικό βήμα και κυρίως να αξιοποιήσουν κάποιο από τα προγράμματα που «τρέχουν» μειώνοντας έτσι το όποιο προσωπικό οικονομικό κόστος. »

Απάντηση