Το κάτι άλλο…

Πάσχα χωρίς τσουρέκια δε γίνεται! Βέβαια, οι φουσκωτοί αυτοί πειρασμοί είναι αγαπημένη επιλογή για όλο το χρόνο. Δίπλα τους και άλλες νόστιμες γλυκές και αλμυρές δημιουργίες, όπως τα αρωματικά ψωμιά, που φτιάχνουμε επίσης με ζύμες μαγιάς ή αλλιώς με ζύμες που φουσκώνουν. Δείτε παρακάτω 9 μυστικά που εξασφαλίζουν την επιτυχία!

kati_allo* Όλα τα υλικά πρέπει να είναι ζυγισμένα και μετρημένα και στις ακριβείς αναλογίες της συνταγής. Επίσης, πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

* Επιλέξτε καλής ποιότητας αλεύρι και μαγιά. Σημειώστε ότι τη μαγιά τη διαλύετε σε χλιαρό νερό ή γάλα και έπειτα, είτε την αφήνετε έτσι για λίγα λεπτά είτε την ανακατεύετε με αλεύρι, δημιουργώντας χυλό και κατόπιν, την αφήνετε να φουσκώσει.

* Το αλεύρι καλό είναι, αφού το μετρήσετε να το κοσκινίσετε πριν το προσθέσετε στα υπόλοιπα υλικά, ώστε να αφρατέψει.

* Στα γλυκά τσουρέκια προστίθενται συνήθως μαστίχα και μαχλέπι που τους χαρίζουν το χαρακτηριστικό άρωμα και τη γεύση. Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς αν ξεφύγετε από τη συνιστώμενη ποσότητα και ρίξετε λίγο παραπάνω θα πικρίσει το τσουρέκι.

* Μην κάνετε εκπτώσεις στο χτύπημα των υλικών. Οι ζύμες που περιέχουν μαγιά αγαπούν το καλό χτύπημα στο μίξερ, για τουλάχιστον 7-10 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να ξεκολλούν από τον κάδο του μίξερ.

* Η υπομονή είναι χρυσός! Γι’ αυτό αφού βγάλετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ τη βάζετε σε ένα μπολ, την καλύπτετε με μια πετσέτα και την αφήνετε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.

Extra tip: Αν θέλετε να δώσετε στα τσουρέκια και τα ψωμάκια σας κάποιο σχήμα, π.χ. πλεξούδα θα πρέπει μόλις ανέβει η ζύμη να τη χωρίσετε σε μπαλάκια, τα οποία μετά ανοίγετε σε μπαστούνια, τα καλύπτετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε για 15 περίπου λεπτά να ξεκουραστούν. Αφού δώσετε το σχήμα που επιθυμείτε τα μεταφέρετε στο ταψί και τα αφήνετε για μία τελευταία φορά να ξεκουραστεί η ζύμη και να φουσκώσουν λίγο.

Απάντηση