Τα μυστικά του Βάκου…

«Όσοι μείναμε κοιτάμε να δούμε πώς θα αντέξουμε» δηλώνει ο Καρά Σαλή , κάτοικος στο χωριό Βάκος της Ροδόπης. Πενήντα οικογένειες όλες κι όλες στον οικισμό δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα. Ανάμεσα στους κατοίκους και 15 νέοι που δεν εγκατέλειψαν το χωριό τους, όπως η πλειοψηφία των συνομήλικων τους.

«Οι περισσότεροι μετανάστευσαν στο εξωτερικό, Γερμανία, Ολλανδία, για δουλειά στα ναυπηγεία και στα θερμοκήπια» δηλώνει και προσθέτει ότι όσοι έμειναν στο Βάκο ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, σπέρνοντας καπνά, μπάμιες και βαμβάκι.

«Δεκαπέντε χρόνια τα ίδια» απαντά στο ερώτημα, αν ο καπνός δίνει κέρδος; και προσθέτει «τα κέρδη είναι ελάχιστα και άλλες εναλλακτικές καλλιέργειες δεν έχουμε. Η μπάμια αφήνει ένα μεροκάματο, αλλά πρέπει να μπαίνεις στο χωράφι κάθε μέρα.» Παίρνει μερικές ανάσες στην άκρη του δρόμου. Το καφενείο του χωριού έβαλε λουκέτο. Το ίδιο και το σχολείο του χωριού. «Ανοικτό είναι μόνο το τζαμί, αλλά, όπως πάει, θα κλείσει κι αυτό» δηλώνει μην κρύβοντας τον προβληματισμό του.

«Μακάρι να τα πάει καλά η πατρίδα μας, η Ελλάδα μας, για να δούμε κι εμείς καλύτερες μέρες» εύχεται μην κρύβοντας την αγωνία του. «Τα τελευταία έξι χρόνια, εκτός από τον καθημερινό αγώνα έχουμε και την ανασφάλεια» δηλώνει και κοιτώντας τον Βάκο παρατηρεί τα σημάδια που άφησε πάνω του η περίοδος αυτή…

Απάντηση