Επάγγελμα αγρότης

Ο Γιώργος Κιμπάρης ασχολείται με την παραγωγή του βαμβακιού, του καλαμποκιού και του σιταριού στο Κόσμιο της Ροδόπης. Ωστόσο, δηλώνει απογοητευμένος κυρίως λόγω της αύξησης του κοστολογίου. «Ειδικά η αύξηση του Φ.Π.Α. μας έχει φέρει σε δύσκολη θέση» αποκαλύπτει και προσθέτει «χρειάζεσαι αρκετά στρέμματα για να μπορέσεις να ζήσεις την οικογένειά σου σήμερα, τουλάχιστον πάνω από 300 στρέμματα».

Τα περισσότερα έξοδα οφείλονται στην αγορά των αγροτικών εφοδίων (λιπάσματα, φάρμακα), καύσιμα και στην αποπληρωμή της Εφορείας. Σε δυσχερή θέση έρχονται οι αγρότες γιατί τα προϊόντα που παράγουν δεν πωλούνται στις τιμές που θα έπρεπε. «Οι τιμές είναι πάρα πολύ πεσμένες, σε σύγκριση με το 90 που σπέρναμε βαμβάκι. Τότε πωλούσαμε 300 δραχμές το κιλό το βαμβάκι και τώρα πουλάμε 37 λεπτά, πού πρώτα;» αναρωτιέται και βλέπει με σκεπτικισμό και την μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την αλλαγή των καλλιεργειών.

«Έχω σκεφτεί την δενδροκαλλιέργεια ως λύση, ωστόσο το κόστος είναι υψηλό, χρειάζονται υποδομές για την αποθήκευση των φρούτων, απαιτείται οργάνωση σωστή και μεγάλο κεφάλαιο » δηλώνει. Όσον αφορά τις χαρές του επαγγέλματος; «Η χαρά της παραγωγής είναι μεγάλη» δηλώνει και σημειώνει ότι είναι περήφανος που είναι αγρότης, αλλά…

Απάντηση