Ο Γκάλης μποξέρ (Πράγα, 1981)

 

Η Εθνική με προπονητή τον Ιωαννίδη και μια αγωνιστική πεντάδα που έμοιαζε πολύ δυνατή πήγε στο Ευρωμπάσκετ με πολλές ελπίδες για μια μεγάλη διάκριση. Ο Ιωαννίδης, σαν… προφητεία για τα μελλούμενα, είχε παντρέψει στην ίδια πεντάδα στο προκριματικό Τσάλεντζ Ράουντ της Πόλης, τονΓκάλη, τον Γιαννάκη και ένα τρίτο γκαρντ, τον Τάκη Κορωναίο.

Το τρικ ήταν καλό για του χαμηλότερου επιπέδου προκριματικό τουρνουά, αλλά στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ η εθνική τράκαρε σε τοίχο. Οι γηπεδούχοι Τσέχοι παρουσίασαν μια πεντάδα με τριάρι 2,07μ. (Κρόπιλακ) και δύο ψηλούς πάνω από 2,10μ.

Σε μια από τις χειρότερες βραδιές της ζωής του, ο Γκάλης δεν… έβλεπε το καλάθι παρά μόνο τεντωμένα χέρια και η Εθνική γνώρισε μια μνημειώδη συντριβή. Από τα μικρόφωνα της ΕΡΤ, ο Φίλιππος Συρίγοςτα… έχωσε άσχημα στον εθνικό σταρ μας για την επιμονή του σε ατομικές προσπάθειες και την επομένη επήλθε η καταστροφή. Αντίπαλοι μας ήταν οι Γάλλοι, σε ένα παιχνίδι κομβικής σημασίας για την είσοδο της Εθνικής στην οκτάδα. Ο Ιωαννίδης απαγόρευσε στη ρεσεψιόν να συνδέει τηλεφωνικές γραμμές στα δωμάτια των παικτών, σε μια προσπάθεια να τους κρατήσει απερίσπαστους, και η ομάδα μερικές ώρες πριν από το κρίσιμο ματς, μαζεύτηκε σε μια αίθουσα για να γίνει η ανάλυση του αντιπάλου. Κάποια στιγμή, ένας υπάλληλος της ρεσεψιόν μπήκε στην αίθουσα και είπε “’τηλέφωνο για τον κύριο Γκάλη για σοβαρό προσωπικό του ζήτημα”. Ο Ιωαννίδης, που ήξερε ότι οι γονείς του Γκάλη αντιμετώπιζαν στην Αμερική κάποια προβλήματα υγείας, του έδωσε άδεια να μιλήσει, ο Γκάλης βγήκε από την αίθουσα και πληροφορήθηκε από τη μετέπειτα σύζυγό του ότι “ο σχολιαστής της ΕΡΤ έλεγε άσχημα πράγματα για σένα”.

Το ατυχές της υπόθεσης ήταν ότι ο… φουρκισμένος Γκάλης (που είχε ξεκινήσει την αθλητική καριέρα του ως μποξέρ), γυρίζοντας στο δωμάτιο, είδε μπροστά του τον δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Θόδωρο Κοτσώνη, που είχε μεταδώσει τους προκριματικούς αγώνες. Ο Γκάλης αυτόν ήξερε και αυτόν θεώρησε υπεύθυνο. Στο “καλημέρα” απάντησε με ένα κροσέ που σώριασε τον δημοσιογράφο στο έδαφος και έγινε… χαμός. Η Εθνική έχασε κάθε ίχνος συγκέντρωσης μετά από το επεισόδιο, έχασε και από τη Γαλλία και αποχαιρέτησε το όνειρο της μεγάλης διάκρισης, που ήταν μια θέση στην πρώτη οκτάδα. Αργότερα, μετά από καταγγελία του δημοσιογράφου, ο Γκάλης παραπέμφθηκε στην Επιτροπή Φιλάθλου Ιδιότητας, όπου τιμωρήθηκε με έξι μήνες αποκλεισμό (η ποινή έπεσε αργότερα στην ολομέλεια της ΕΦΙ) όχι για το… ξύλο, αλλά γιατί στην ερώτηση “επάγγελμα” απάντησε “μπασκετμπολίστας” και θεωρήθηκε ως παραδοχή ότι ήταν κάτι απαγορευμένο για τον αθλητισμό της εποχής: Επαγγελματίας αθλητής και όχι ερασιτέχνης.

Απάντηση