Με το βλέμμα στην Τουρκία

«Η Ελλάδα δεν έχει να φοβάται κάτι, θα πρέπει να παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Τουρκία» δηλώνει ο ειδικός συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Γιώργος Τζογόπουλος και εξηγεί «όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα τότε πολύ συχνά εξάγει την Κρίση προς το Αιγαίο.

Ιδιώς η προκλητικότητα των Τούρκων τις τελευταίες εβδομάδες αποτυπώνει την στρατηγική αυτή». Όπως σημειώνει «το χειρότερο βέβαια είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί ο ρόλος του Ερντογάν, ο οποίος πριν λίγες μέρες οδήγησε τον Νταβούτογλου σε παραίτηση και δεν αποκλείεται να συνεχίσει να έχει τέτοιου είδους στρατηγική στο Αιγαίο με δεδομένο ότι αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα σε μια διχασμένη Τουρκία».

Τι γίνεται όμως με το προσφυγικό ζήτημα; Εκεί όπου η συνεργασία της Τουρκίας κρίνεται επιβεβλημένη και ο ρόλος της αποτελεί, ρόλο κλειδί. Όπως σημειώνει ο κος Τζογόπουλος: «Το προσφυγικό δυστυχώς εξαρτάται κατά μείζονα λόγο από την Τουρκία, η Τουρκία είναι αυτή που συνεργάζεται και δεν είναι τυχαίο ότι όταν υπεγράφη η Ευρωτουρική συμφωνία ξαφνικά σταμάτησαν οι ροές των προσφύγων». Σύμφωνα με τον συνεργάτη του ΕΛΙΑΜΕΠ αυτό δείχνει ότι «εξαρτάται μόνο από τον Ερντογάν και τη διάθεσή του. Aν και κατά πόσο θέλει να συνεργαστεί; Δεν είμαι ιδιαόιτερα αισιόδοξος ότι θα το κάνει, ιδίως μετά την παραίτηση Νταβούτογλου».

Απάντηση