Νέες καλλιέργειες αλλά…

Αλλαγές στη καλλιέργειες αλλά με δυστοκία πραγματοποιούν οι παραγωγοί της Ροδόπης. «Περνούν δύσκολες μέρες γι αυτό και διστάζουν να κάνουν το βήμα εκείνο που θα έδινε νέα προοπτική στη δουλειά τους» δηλώνει ο Χασάν Ερχάν από τα Θάμνα της Ροδόπης. Γνωρίζει καλά πως εκείνος και οι συνάδελφοί του δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους τα βάρη των αλλαγών.

«Αν υπήρχαν προγράμματα που θα μας ενίσχυαν για να καλλιεργήσουμε κάτι άλλο θα ήταν σίγουρα διαφορετικά» δηλώνει και προσθέτει «στην δενδροκαλλιέργεια βάζεις τα χρήματα σου και περιμένεις τουλάχιστον πέντε –έξι χρόνια για να τα πάρεις πίσω και να δεις ίσως κάποιο όφελος».

Το κοστολόγιο αυξάνει ανάλογα με τις καλλιέργειες που θα επιλέξει ο παραγωγός. «3000-4000 ευρώ το στρέμμα για να βάλεις κερασιές ή μήλα. Εάν δεν υπάρχουν κάποια κίνητρα δεν μπορούμε να περάσουμε στις νέες καλλιέργειες, γι’ αυτό συνεχίζουμε με τις παραδοσιακές καλλιέργειες καπνό, βαμβάκια και τα κεράσια που βρήκαμε από τους γονείς μας.»

Λίγοι τολμηροί έχουν κάνει τη δική τους στροφή. Στα χρόνια της Κρίσης, ωστόσο, τα βήματα αυτού του είδους είναι ελάχιστα. «Υπάρχουν κάποιοι που δοκιμάζουν με το καρύδι, το αμύγδαλο, τα ρόδια. Αλλά είναι πολύ δύσκολο αν δεν υπάρχουν επιδοτήσεις και προγράμματα. Τα δέκα στρέμματα στοιχίζουν 30.000 ευρώ. Πότε θα τα πάρει τα χρήματα αυτά πίσω;Πότε θα βγάλει κέρδος;» αναρωτιέται περιγράφοντας την δυστοκία του αγροτικού κόσμου της περιοχής.

Απάντηση