Όλα είναι δρόμος

Από την Μαύρη Θάλασσα βρέθηκε στην Κομοτηνή. Στους δρόμους της μετανάστευσης κι εκείνος, όπως οι παππούδες και οι γιαγιάδες άφησαν την Τραπεζούντα και βρέθηκαν στην Γεωργία. Στα ογδόντα του χρόνια σήμερα ο Ματθαίος Γωνιάδης δηλώνει ευχαριστημένος από την υποδοχή της Ελλάδας και αναπολεί τις εργασίες που έκανε, εργαζόμενος σε κρατικό περιβόλι στην Γεωργία. «Ζούσαμε καλά, ήμασταν σαν αδέρφια με τους μουσουλμάνους, ακόμη και τα παιδιά τους τα βαφτίζαμε. Μοιραζόμασταν και το ψωμί ακόμη.» δηλώνει αναπολώντας τις στιγμές της ειρηνικής συμβίωσης.

Τα παιδιά του, το 1998 γνώρισαν σε ένα ταξίδι τους, την Ελλάδα και δεν θέλησαν από τότε να γυρίσουν πίσω. Έτσι, κι εκείνος με την σύζυγό του Μαρία τους ακολούθησε μην το μετανιώνοντας στιγμή. «Άφησα όλη την περιουσία πίσω και τους κόπους μιας ζωής, αλλά άξιζε, η Ελλάδα το άξιζε» δηλώνει σπεύδοντας να σημειώσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι τα τέσσερα παιδιά του έχουν αποκατασταθεί επαγγελματικά.

Παρακολουθεί με λύπη τις εικόνες με τους μετανάστες που μεταδίδονται καθημερινά από τις τηλεοράσεις.«Δεν υπάρχει χειρότερο από τον πόλεμο και την προσφυγιά» λέει και σπεύδει να ευχηθεί οι νέες γενιές, τα παιδιά και τα εγγόνια, να μην τον ζήσουν ποτέ, «ειρήνη και μόνο ειρήνη».

Απάντηση