Στην κορυφή της Ελλάδας

Πήραν τα βουνά κι ανέβηκαν στον Όλυμπο. Κομοτηναίοι, φίλοι του βουνού, έμπειροι ορειβάτες, αλλά και όχι και τόσο έμπειροι, άνθρωποι όλοι τους με αγάπη στον αθλητισμό αποφάσισαν καλοκαιριάτικα να … «πάρουν τα βουνά» ανεβαίνοντας στην πρώτη κορυφή της Ελλάδας στον Μύτικα του Ολύμπου. Έστησαν τη σημαία της αποστολής στα 2.918 μέτρα κάνοντας τον πρωτάρη της ορειβασίας, τον κ. Παλέ Φιντάνη ιδιαίτερα ευτυχισμένο.

«Η διαδρομή στα ψηλά διήρκεσε 2,5 μέρες. Δεν είχε προηγηθεί ιδιαίτερη προετοιμασία για τον Όλυμπο, αλλά ήμασταν όλοι δρομείς, ποδηλάτες, άνθρωποι με καλή φυσική κατάσταση, που θεωρείται απαραίτητη, όπως απαραίτητος είναι και κάποιος οδηγός για να σου δείχνει τα μονοπάτια. Αναγκαία και η κράτηση κρεβατιών στα καταφύγια της περιοχής για να μείνεις τα βράδια» δηλώνει ο κος Παλές σημειώνοντας και πάλι «Ξεκινήσαμε από το Λιτόχωρο, φτάσαμε στον Όλυμπο κι επιστρέψαμε στο Λιτόχωρο με τα πόδια. Συνολικά 2,5 μέρες ορειβασίας».

«Η κάθοδος είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι η ανάβαση» στην άποψη αυτή συμφωνεί και ο Κομοτηναίος ορειβάτης σημειώνοντας, όμως, πως αυτή η διαδρομή δεν κρύβει κινδύνους με εξαίρεση τα 180 τελευταία μέτρα για την κορυφή γιατί πέφτουν βράχοι από την άνοδο των ορειβατών που προπορεύονται. «Μέχρι εκείνο το σημείο δεν δια τρέχεις κανένα κίνδυνο. Προσέχεις πάντα, αλλά με μια ευγένεια προς το βουνό, έτσι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα».

Το βουνό έχει τους κανόνες του που πρέπει να σεβαστείς. Κανόνας απαράβατος για τους ορειβάτες. «Δεν αφήνεις σκουπίδια πουθενά! Τα κουβαλάς μαζί σου μέχρι την τελευταία στιγμή γι’ αυτό και το βουνό είναι πεντακάθαρο.»

Όσον αφορά στα συναισθήματα που συντρόφευαν την αποστολή της Κομοτηνής όταν έφτασε στην κορυφή; «Το να φτάσεις στην κορυφή της Ελλάδας σε γεμίζει με χαρά και ικανοποίηση, με συγκίνηση. Μπορεί η κούραση να μην σ’ αφήνει να το χαρείς, αλλά το συναίσθημα που σε πλημμυρίζει είναι πολύ όμορφο.» δηλώνει ο κος Παλές και στο ερώτημα βουνό ή θάλασσα; Απαντά: « Ό,τι γίνεται με ασφάλεια και σεβόμενος τους κανόνες, μπορείς να το απολαύσεις. Το βουνό είναι σίγουρα μια ακόμη εναλλακτική.»

Απάντηση