Η «Ντανταϊρα» του Ιμέρου…

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι γυναίκες στον Ίμερο της Ροδόπης προετοιμάζουν τη γιορτή της Αγίας Μαρίνας, καθώς το παρεκκλήσι του οικισμού είναι αφιερωμένο στη Χάρη Της. Σύμφωνα με την κα Ανθούλα Συρμιλιάγκου, Πρόεδρο στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ιμέρου, φέτος θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου ανήμερα της εορτής Της. Χορός, ποτό, φαγητό, τραγούδι περιμένει και φέτος τους επισκέπτες- προσκυνητές.

Ο Ίμερος πάντα τους καλοκαιρινούς μήνες σφύζει από ζωντάνια. «Η πλατεία του χωριού είναι γεμάτη από παιδιά και από μεγαλύτερους σε ηλικία» δηλώνει η κα πρόεδρος σημειώνοντας ότι κάθε βράδυ τα παιδιά αναβιώνουν και το έθιμο της «Ντανταϊρας», έθιμο κατά το οποίο οι μεγάλοι κυνηγούν τους μικρούς. «Συμμετέχει όποιος το επιθυμεί, αρκεί να τον κρατούν τα πόδια του».

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει «Είναι βασικό σε όλους τους οικισμούς, όχι μόνο στον Ίμερο, να υπάρχει καθαριότητα. Δρόμοι, παραλίες, κοινόχρηστοι χώροι να αστράφτουν» για να επισημάνει απογοητευμένη «Δυστυχώς, όταν δεν υπάρχουν υποδομές και βοήθεια από τους δήμους, μόνο οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο μας και τον βοηθάμε, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε βοήθεια. Δυστυχώς οι δημαρχίες είναι απούσες και είναι πολύ λυπηρό».

Η Κρίση δεν κατάφερε να πείσει τους κατοίκους που έχουν φύγει στις πόλεις να επιστρέψουν στον Ίμερο. Μόνο κάποιοι λίγοι. Όσοι έχουν μείνει ασχολούνται με την αλιεία και την γεωργία. Ανάσα μπορούν να δώσουν οι Βούλγαροι παραθεριστές που κάνουν κάθε καλοκαίρι την εμφάνισή τους. «Με την λειτουργία του κλειστού τώρα τουριστικού περιπτέρου και καθαρότερες παραλίες ο Ίμερος δεν θα είχε σε τίποτα να ζηλέψει το Φανάρι» καταλήγει με βεβαιότητα η κα Πρόεδρος.

Απάντηση