Εποχική γρίπη…

«Βρισκόμαστε στην περίοδο της έξαρσης της εποχικής γρίπης. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τώρα υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών» δηλώνει η διευθύντρια του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, η κα Σοφία Παπαναστασίου σημειώνοντας πως η η κίνηση στο Τ.Ε.Π. είναι μεγαλύτερη τις ημέρες εκείνες που δεν εργάζονται οι ιδιώτες γιατροί. «Δεν νομίζω ότι είναι η χειρότερη από τις χρονιές που έχουμε ζήσει, τουλάχιστον μέχρι τώρα» δηλώνει.

Ο φόβος του εμβολίου
Σύμφωνα με την κα Παπαναστασίου θα πρέπει να φυλάγονται όλοι από τον συγχρωτισμό. Ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την υγεία τους και όσοι είναι πάνω από 65 ετών. Προσοχή ιδιαίτερη θα πρέπει να επιδεικνύουν οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, διαβητικοί κ.α. «Το πιο σωστό μέτρο προφύλαξης είναι ο εμβολιασμός. Ακόμη και τώρα δεν είναι αργά. Έχουμε ένα αρκετά μεγάλο διάστημα μέχρι τον Απρίλιο με την εποχική γρίπη παρούσα» δηλώνει η κα Παπαναστασίου αποκαλύπτοντας το φόβο που υπάρχει για τον εμβολιασμό. «Δεν τηρείται δυστυχώς. Υπάρχει μια μεγάλη προκατάληψη για τον εμβολιασμό, εσφαλμένα, λόγω κακής ενημέρωσης, δεν εμβολιάζονται ούτε καν οι ομάδες που εργάζονται στα νοσοκομεία ή έρχονται σε επαφή με τους ασθενείς. Αυτό δεν δημιουργεί μια ασπίδα ώστε να μην επεκταθεί η νόσος στην Κοινότητα. Υπάρχει μια μεγάλη διασπορά και πολύ γρήγορη».

Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους πολίτες; Η κα Παπαναστασίου απαντά πως αυτά είναι: «πυρετός με ρίγος μυαλγίες, διάρροιες, εμετοί», τότε όπως λέει « θα πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Να ακολουθήσουν ελαφρά και πλούσια σε υγρά διατροφή και να ξεκουραστούν».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως είναι μετρημένα και τα περιστατικά των ατυχημάτων που σημειώθηκαν λόγω πτώσεων σε επιφάνειες καλυμμένες με χιόνι και πάγο.

Απάντηση