Εμπύρετες λοιμώξεις

«Ένα Τμήμα Επειγόντων οφείλει να έχει την κατάλληλη υποδομή για την φιλοξενία περιστατικών προσβολής από τον ιό της γρίπης των πτηνών. Φυσικά στο μέτρο του δυνατού για το κάθε Νοσοκομείο, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει όλες τις εμπύρετες λοιμώξεις» δηλώνει η κα Σοφία Παπαναστασίου, διευθύντρια στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής ερωτηθείσα σχετικά μετά και την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της γρίπης των πτηνών σε οικόσιτη εκτροφή πουλερικών στην περιοχή του Σώστη. «Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα τα πιθανά τέτοιου είδους προβλήματα που μπορεί να έχουμε» τονίζει.

Τα εμπύρετα η πλειονότητα των περιστατικών
Σύμφωνα με την κα Παπαναστασίου, «επειδή δεν έχουμε μπει σε συνθήκες καραντίνας και επειδή τα εμπύρετα είναι η πλειονότητα των περιστατικών που προσέρχονται στο ΤΕΠ δεν εξετάζονται ξεχωριστά, αλλά στους κοινούς χώρους εξέτασης». Όπως, όμως, εξηγεί «Αν δούμε ότι ένα περιστατικό είναι ύποπτο με βάσει τις οδηγίες, που έχουν δοθεί,, τότε το περιστατικό χωρίζεται και οδηγείται στον ειδικό αυτό χώρο». Όσον αφορά στις ειδικές προδιαγραφές στους θαλάμους, όπως και στα περισσότερα παρόμοια νοσοκομεία της Ελλάδος, είναι ανύπαρκτες.

«Πρόθεση μας είναι να αυξήσουμε τους χώρους υποδοχής αυτών των περιστατικών, ώστε να υπάρχουν πιο αξιοπρεπείς συνθήκες από αυτές που είναι σήμερα» τονίζει η κα Παπαναστασίου επαναλαμβάνοντας και πάλι ότι για τα εμπύρετα υπάρχει ειδικός χώρος εξέτασης. Δεν απομονώνονται, όμως, εξαρχής, καθώς δεν έχουν χαρακτήρα επιδημίας.

65.000 προσελεύσεις ετησίως στο ΤΕΠ Κομοτηνής
«Δεν είναι η μόνη επιδημία γρίπης, το Νοσοκομείο υποδέχεται πολλά τέτοια περιστατικά. Το προσωπικό τα υποδέχεται με μέτρα πρόληψης, φορώντας γάντια, μάσκες, παίρνοντας ειδικά προστατευτικά μέτρα» δηλώνει η έμπειρη γιατρός σημειώνοντας επίσης πως και ο χώρος αναζωογόνησης στο ΤΕΠ, είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένος. Εκείνο που αποτελεί πρόβλημα για το ΤΕΠ είναι η απουσία προσωπικού «Μας λείπει προσωπικό. Η διοίκηση είναι ενήμερη. Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι θα δώσουν ιδιαίτερη σημασία για τη σωστή στελέχωση του ΤΕΠ. Κανονικά για κάθε 15 προσελεύσεις θα πρέπει να υπάρχει ένα άτομο προσωπικού» δηλώνει αποκαλύπτοντας πως το ΤΕΠ της Κομοτηνής δέχεται 65.000 προσελεύσεις το έτος. Σύμφωνα με την κα Παπαναστασίου, ένας σημαντικός αριθμός των περιστατικών προσεγγίζει το Νοσοκομείο διότι οι πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας δεν λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα. Απαραίτητο στοιχείο, όπως όλοι πια γνωρίζουν, είναι να οργανωθεί το κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας. Όπως και να αναπτυχθεί το επίπεδο της προνοσοκομειακής φροντίδας για την άμεση διακομιδή του ασθενούς, για παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας να λειτουργούν και ως βάσεις του ΕΚΑΒ.

Απάντηση