Λογική κι ευαισθησία

«Αν θεωρήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος έχει κάποια δάκτυλα στα χέρια του να βρούμε το πλήθος όλων των ανθρώπων, αν πολλαπλασιαστούν μεταξύ τους». Η απάντηση σ’ αυτόν τον γρίφο είναι μηδέν με τη σκέψη ότι αν υπάρχει ένας άνθρωπος που δεν έχει δάκτυλα και πολλαπλασιαστεί με τους υπόλοιπους μας δίνει μηδέν. Ένας από τους πολλούς γρίφους που κλήθηκαν να λύσουν οι συμμετέχοντες στον 6ο Διαγωνισμό Μαθηματικής και Λογικής Σκέψης, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ένας διαγωνισμός με άρωμα Κομοτηνής, καθώς συμμετείχε σ’ αυτόν με 4 ομάδες (12 μαθητές) και η «Ομάδα Λογικής» του 3ου ΓΕ.Λ. Κομοτηνής.

Και οι δώδεκα ήταν υπέροχοι
Πρόκειται για τους μαθητές της Α’ τάξης Αναστασιάδου Σοφία, Γρηγορόπουλο Αναστάσιο, Κανιμά Ιωάννη, Κούτρα Κωνσταντίνα, Πετροπούλου Χριστίνα, Πασχάλη-Παπαναστασίου Στεφανία, Πεγιοπούλου Ηλιάνα, Σμαραγδή Κωνσταντίνο, Τσατσαρίδη Θεοφάνη, Τσισμαλίδου Ιωάννα, Φαλαλάκη Νικόλαο και Φραντζή Βιλελμίνη.

5η η ομάδα Λογικής ανάμεσα σε 56 συνολικά ομάδες
«Αν και η «Ομάδα Λογικής» του σχολείου μας συμμετείχε για πρώτη φορά, κατόρθωσε να αφήσει το στίγμα της, καθώς η ομάδα που αποτελούνταν από τις μαθήτριες Αναστασιάδου Σοφία, Κούτρα Κωνσταντίνα και Τσισμαλίδου Ιωάννα πέρασε στον τελικό του διαγωνισμού και διακρίθηκε παίρνοντας την 5η θέση ανάμεσα σε 56 συνολικά ομάδες» δηλώνει ο Ανδρέας Λύκος, ένας από τους τρεις συντονιστές καθηγητές. Οι άλλοι δύο, η κ. Αθανασούλα Κατερίνα και ο κ. Καράουστας Ιορδάνης, μαζί με τον κ. Λύκο, κατάφεραν να έλξουν το ενδιαφέρον των παιδιών στις Κυριακάτικες συναντήσεις τους και να τους οδηγήσουν σε διαφορετικά μονοπάτια, λογικής και μαθηματικής σκέψης. «Ασχοληθήκαμε με προβλήματα και γρίφους Λογικής» εξηγεί ο κος Λύκος «βρισκόμασταν κάθε Κυριακή στο σχολείο και ασχολούμασταν με γρίφους Λογικής. Η Λογική απαιτεί ικανότητα σύνθεσης κι ανάλυσης. Στην κοινωνία μας βλέπουμε να υπάρχει μια έλλειψη λογικής».

Το ταξίδι τις έκανε σοφότερες
«Αυτό που μένει ως ανάμνηση είναι η ομαδικότητα, όχι η νίκη. Αυτό που μένει είναι το πώς συνεργαστήκαμε» δηλώνει η Ιωάννα. «Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε γιατί γίναμε μια ομάδα» προσθέτει η Κωνσταντίνα σημειώνοντας ότι «δεν μετράει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι». Όσον αφορά στην προετοιμασία η Σοφία αποκαλύπτει «προσπαθούσαμε συνεργαζόμενες με ομαδικό πνεύμα να βρούμε τη λύση.» Η εμπειρία των αγώνων μοναδική για τις ομάδες της Κομοτηνής. «Οι τέσσερις ομάδες συμμετείχαν για πρώτη φορά, δεν είχαμε την εμπειρία και την τεχνογνωσία» δηλώνει ο κος Λύκος βέβαιος ότι τα καλύτερα είναι μπροστά. «Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να παιδιά να αναπτύξουν την ικανότητα σύνθεσης κάποιων πραγμάτων φτάνοντας στη λύση των προβλημάτων τους.»

Καγκουρό στις 18 Μαρτίου
Στόχος της «Ομάδας Λογικής» είναι να πάρει μέρος και σε άλλους παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Καγκουρό» που για πρώτη φορά θα διεξαχθεί και στην Κομοτηνή στις 18 Μαρτίου.
Φώτο: Αναστασιάδου Σοφία, Κούτρα Κωνσταντίνα και Τσισμαλίδου Ιωάννα μαζί με τον κ. Ανδρέα Λύκο και την κα Αθανασούλα Κατερίνα Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Απάντηση