Τρελό καρναβάλι…

γράφει ο Ξάνθος Κώστογλου, δημοσιογράφος
Λοιπόν για να σταματήσει αυτή η ανόητη αντιπαράθεση, μεταξύ γειτονικών Δήμων Ξάνθης και Κομοτηνής, για το Καρναβάλι, που τη συντηρούν όχι μόνο «προκλητικοί» δημοσιογράφοι της γείτονος, αλλά και ανώριμοι εντόπιοι αιρετοί. Ο Δήμος μας πρέπει να βάλει τα όρια των γιορτών που θέλει να διοργανώσει, σεβόμενος την παράδοση, ενός μεγάλου θεσμού της Ξάνθης. Διαφορετικά οδηγεί τις εκδηλώσεις στην ποδοσφαιροποίηση της πολιτιστικής ζωής, γεγονός που μας υποβιβάζει σε χειρότερη θέση, κοινωνικά και πολιτιστικά, από μια ποδοσφαιρική κατηγορία. Η κόντρα σε αυτό το επίπεδο, με τη Ξάνθη, ιστορικά δεν ωφέλησε εμάς. Η επιδίωξη της συνεργασίας με τη Ξάνθη, σε πολιτιστικό επίπεδο ( και δεν αναφέρομαι στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις τους) νομίζω ότι θα εμπλουτίσει σε εμπειρία, ποιότητα και οργάνωση και τις δικές μας πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο Δήμος μας πρέπει να είναι αυτός, που θα οργανώσει τη συμμετοχή των δημοτών του σε τέτοιες μαζικές εκδηλώσεις. Αυτός που θα βάλει τους κανόνες. Η χθεσινή εντυπωσιακή συμμετοχή των Κομοτηναίων φανέρωσε την ανάγκη τους να εκφραστούν, να διακριθούν, να ξεφύγουν από τη στενάχωρη κατάσταση των καιρών. Ο τρόπος όμως, που όλο αυτό ετοιμάστηκε, εκτός από μια κακή απομίμηση της «τηλεοπτικής» εμπειρίας μας, από καρναβαλικές εκδηλώσεις της Πάτρας και της Ξάνθης, ήταν διοργανωμένο στην κόψη μιας πιθανής, απρόβλεπτης και επικίνδυνης εξέλιξης. Προσωπικά μου δημιουργήθηκε η ανησυχία ενός κινδύνου «εκτροχιασμού» των εκδηλώσεων. Μια εικόνα «άτακτων» εκδηλώσεων και συμπεριφορών. Εντάξει, είπαμε «τρελό καρναβάλι», αλλά ποια οργάνωση και ποια μέτρα προστασίας, εξασφάλιζαν πχ τη συμμετοχή μικρών παιδιών;
Είναι η κυρίαρχη άποψη τα τελευταία χρόνια ότι ο προγραμματισμός οποιασδήποτε πολιτιστικής δραστηριότητας πρέπει να εξυπηρετεί το όφελος της αγοράς. Κι αυτό είναι λαϊκισμός. Δεν μπορεί ο Δήμος να αγνοεί, να υποτιμά και να υποβαθμίζει το πολιτιστικό επίπεδο του συνόλου των δημοτών του, σκεπτόμενος μόνο το οικονομικό συμφέρον των επαγγελματιών. Δηλαδή ποιων επαγγελματιών ; Αυτών της εστίασης και των cafe, που ο Δήμαρχος μας χαρακτηρίζει «βαριά βιομηχανία της πόλης». Και αναφέρομαι κυρίως, στην ασυδοσία που αναπτύσσεται, στον τομέα αυτόν, από μερίδα επαγγελματιών και σε «διακριτές» περιοχές.

Ένας Δήμος όμως «παραδομένος» στην εξυπηρέτηση μόνο των επαγγελματικών οικονομικών συμφερόντων και τους ανταγωνισμούς, δεν μπορεί, παρά να στερεί ζωτικό αστικό χώρο, για τη ζωή και την δραστηριότητα των δημοτών του.
Για να πάρω μέρος στην ανούσια αντιπαράθεση για το Καρναβάλι, που στα ιντερνετικά φόρα, παίρνει διαστάσεις «αιματηρής» κόντρας, κυρίως μεταξύ επαγγελματιών των δύο πόλεων (κάτι που πρέπει να μας πονηρέψει), θέλω να θυμίσω ότι οι παλιοί επαγγελματίες είχαν ενεργή συμμετοχή στη κοινωνική ζωή της πόλης και στις εκδηλώσεις της. Κυρίως τις Απόκριες, τα ισνάφια, ανταγωνιστές στην ίδια αγορά, βρίσκονταν για να γιορτάσουν, να γλεντήσουν, με μια ποιότητα και ένα αλληλοσεβασμό, προς την πόλη και τους συμπολίτες τους.Κι ας σκεφτούν ότι τη δική τους παράδοση συνεχίζουν (και πως; ) οι σημερινοί επαγγελματίες.

Λοιπόν πρέπει να σταματήσει αυτή η ανόητη αντιπαράθεση.Και πρέπει να τη σταματήσουν αυτοί που την άρχισαν. Πρωτότυποι ή αντιγραφείς.
Άλλωστε για να βάλουμε τα πράγματα σε μια πολιτική βάση και να δώσουμε πιο πειστικά επιχειρήματα, για το ποιος ήρξατο χειρών αδικών, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι και οι δύο Δήμοι, Ξάνθης και Κομοτηνής, εκτός από την αλληλοδιαφημιζόμενη αγαστή σχέση και συνεργασία τους, είναι οι δυο τελευταίοι Δήμοι, που πήραν μηδέν, από την πρόσφατη αξιολόγηση της αρμόδιας επιτροπής της Περιφέρειας, σε θέματα προτάσεων και υλοποίησης έργων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Είναι …πρώτοι όμως, στα καρναβάλια.

Απάντηση