Γράμμα στον Υπουργό

Στα όρια τους οι καπνοκαλλιεργητές της περιοχής στέλνουν επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Το δικό τους μπλόκο δεν προσέλκυσε λεπτό τα φώτα της δημοσιότητας. Σχεδόν κανείς δεν ασχολήθηκε με την παρουσία του και καμία διαμαρτυρία δεν υπήρξε για παρακώλυση της συγκοινωνίας. Κι, όμως, μέρες τώρα δεν είχαν αποχωριστεί στιγμή τα αγωνιστικά πανό τους, ούτε είχε ατονήσει το πάθος τους. Όχι τυχαία. Είναι οι καπνοπαραγωγοί του Πάσσου, γνωρίζουν καλά από δυσκολίες κι απογοητεύσεις.

Επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
Ένα ακόμη βήμα διεκδίκησης αποτελεί η επιστολή του «Μπλόκου του Πάσσου» προς τον Υπουργό της Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου μεταξύ άλλων σημειώνουν πως οι καπνοπαραγωγοί είναι το πιο δυστυχισμένο κομμάτι της Αγροτιάς. «Όλοι μας εργαζόμαστε 2700 ώρες το χρόνο υπό άθλιες συνθήκες. Κάθε χρόνο δίνουμε έναν τιτάνιο αγώνα για να επιβιώσουμε. Παρά τις απάνθρωπες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, δεν βρίσκουμε καμία στήριξη και καμιά βοήθεια από πουθενά. Μας εγκατέλειψαν οι πάντες. Η Πολιτεία μας έχει ξεχάσει προ πολλού. Αισθανόμαστε πλήρη εγκατάλειψη» δηλώνουν στην ανακοίνωσή τους σημειώνοντας ότι οι καπνοπαραγωγοί από το 2010 χάσαμε και την πριμοδότηση του καπνού. «Αυτό ήταν το τελευταίο θανατηφόρο χτύπημα που πάθαμε. Όλοι είδαν να αργοπεθαίνουμε και να ψυχορραγούμε αλλά δεν μας βοήθησε κανείς».

Στον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Βαγγέλη Αποστόλου θέτουν τέσσερα ζητήματα. Πρώτον, απαιτούν την την άμεση επιδότηση του καπνού. Δεύτερον, μιλούν για την ανάγκη μείωσης του κόστους της παραγωγής ζητώντας την επίλυση του προβλήματος της υδροληψίας. «Αυτό το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με ταμιευτήρες νερού δίπλα στα καπνοχώραφα. Έχουμε άφθονα νερά από τα ποτάμια που χύνονται στη θάλασσα χωρίς την παραμικρή αξιοποίηση» παρατηρούν οι ίδιοι αναδεικνύοντας ένα θέμα που αφορά πολλούς παραγωγούς σε όλη την Ροδόπη. Τρίτον, ζητούν αφορολόγητα καύσιμα για τα αγροτικά μηχανήματα. Και τέταρτον, προτείνουν όλα τα χωριά των καπνοπαραγωγών να ενταχθούν στα προγράμματα των μειονεκτικών περιοχών.

«Ζητούμε την στήριξη και την άμεση συμπαράσταση της κυβέρνησης για την επίλυση των προβλημάτων μας» σημειώνει η επιτροπή αγώνα του χωριού Πάσσου σημειώνοντας με νόημα πως «ο σύντροφος Υπουργός δεν θα πρέπει να αδιαφορήσει για εκείνους».

Απάντηση