Μαρουλάκια Τουρκίας…

Φρούτα και λαχανικά μέσω Ιταλίας, Γαλλίας και Τουρκίας καταναλώνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης. Λόγω των καιρικών συνθηκών, αλλά και των ελάχιστων καλλιεργειών ακόμη και οι κάτοικοι της Ροδόπης τρώνε λαχανικά της αλλοδαπής. «Προσπαθούμε να βρούμε καλά προϊόντα από όλη την Ευρώπη» σημειώνει ο κος Κνίκος, έμπορος φρούτων και λαχανικών στην Κομοτηνή τα τελευταία 44 χρόνια. Έτσι, τα μαρούλια της Σαρακοστής είναι Τούρκικα και Ιταλικά. «Δεν υπάρχουν υποδομές. Δεν έχουν δημιουργηθεί πολλά θερμοκήπια. Αυτά τα δύο τρία της περιοχής δεν φτάνουν για να καλύψουν τη ζήτηση» δηλώνει ο έμπειρος λαχανοπώλης.

Δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους
Χόρτα Γαλλίας, πατάτες Γαλλίας και Γερμανίας, κρεμμύδια Τουρκίας. «Οι Έλληνες παραγωγοί δεν έχουν το κεφάλαιο που απαιτείται για την κάλυψη των εξόδων της καλλιέργειας.» δηλώνει ο κος Κνίκος διαπιστώνοντας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης τους παραγωγούς να δυσκολεύονται στην καλλιέργεια των κτημάτων τους. «Η περιοχή μας έβγαζε λάχανα και πράσα. Φέτος δυσκολευτήκαμε να τα βρούμε. Φέραμε πράσα από τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο κος Κνίκος σημειώνοντας με νόημα «δεν έχει ο κόσμος λεφτά να σπείρει» και σπεύδοντας να προτρέψει τους παραγωγούς «Ας βάλουν λίγα κι από όλα για να έχουν ποιοτική παραγωγή με λιγότερα έξοδα ».

Η διάθεση για κατανάλωση ανεβαίνει όταν καταβάλλονται μισθοί και συντάξεις. Τις υπόλοιπες μέρες νέκρα. Χωρίς χρήματα δεν κινείται η αγορά. Και σπεύδει να προτρέψει τους καταναλωτές «να προτιμούν τα ελληνικά προϊόντα» σημειώνοντας πως οι καταναλωτές σήμερα είναι έμπειροι, μπορούν να διακρίνουν το ποιοτικό προϊόν.

Απάντηση