Γιατρέ μου…

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης και Σαπών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κος Μιχάλης Δημητρίου, ο οποίος από το Κέντρο Υγείας Σαπών, όπου και η οργανική του θέση, βρέθηκε αποσπασμένος στο Κέντρο Υγείας του νησιού. Εκεί μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού οι οποίες ιδιαίτερα από την Άνοιξη και μετά είναι αυξημένες.

Έντεκα εφημερίες σε διάστημα δύο εβδομάδων

«Τη στιγμή που στο Κέντρο Υγείας Σαπών τα κενά σε προσωπικό είναι μεγάλα, ο Διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, με απόφασή του στις 24/03/2017, μετακινεί ιατρικό προσωπικό για κάλυψη εφημεριών στο Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης» δήλωσε ο κος Δημητρίου μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και σημείωσε ότι η απόσπαση αυτή οδηγεί την κατάσταση λειτουργίας του Κέντρου Υγείας σε οριακό σημείο, με αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς που προσέρχονται στο Κέντρο Υγείας». Όχι άδικα, ενώ η οργανική του θέση είναι στο Κέντρο Υγείας Σαπών κι εξυπηρετεί το περιφερειακό ιατρείο του Κέχρου και τη Χλόη τώρα βρίσκεται σε έναν άλλο Νομό και στο νησί της Σαμοθράκης πραγματοποιώντας έντεκα συνολικά εφημερίες σε διάστημα δεκαπέντε ημερών.

Όπως δηλώνει καθημερινά έρχεται αντιμέτωπος εκείνος και οι συνάδελφοί του με τον κίνδυνο της υπερκόπωσης ή της εσφαλμένης διάγνωσης. «Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τους ασθενείς από ένα πιθανό λάθος, λόγω της υπερκόπωσης των γιατρών, είναι μεγάλοι» παραδέχεται και σπεύδει να επισημάνει «οι γιατροί χρειάζονται καθαρό μυαλό και το χρόνο να κάνουν τη διάγνωσή τους σωστά». Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου το κενό που δημιουργήθηκε στο Κέντρο Υγείας Σαπών δεν έχει αναπληρωθεί. «Καλύπτουν τα κενά δημιουργώντας άλλα κενά και τα προβλήματα παραμένουν» δηλώνει προσθέτοντας ότι οι υποστελεχώσεις των Κέντρων αντιμετωπίζονται μόνο με νέες προσλήψεις. «Να σταματήσει η απόσπαση γιατρών. Να δοθούν κίνητρα και να στελεχωθεί το Κέντρο Υγείας Σαμοθράκης με νέους γιατρούς.» προτείνει εκείνος και οι συνάδελφοί του γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις ανάγκες και τις προϋποθέσεις της σωστής λειτουργίας.

Ασθενείς και γιατροί πληρώνουν εισιτήριο κατά τη διακομιδή
Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σαπών καλούν το Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας να σταματήσει εδώ και τώρα τις αποσπάσεις γιατρών του Κέντρου Υγείας στη Σαμοθράκη και δηλώνουν ότι παλεύουν έτσι ώστε να μη γίνει καμία παραπέρα αποδυνάμωση της στελέχωσης του προσωπικού του κέντρου υγείας, καμία μείωση του αριθμού των γιατρών που εφημερεύουν.
«Προτεραιότητα τους είναι η μείωση των λειτουργικών εξόδων κι αυτό φαίνεται ακόμη και κατά τις διακομιδές των ασθενών, που τόσο οι ασθενείς, όσο και οι γιατροί που τους συνοδεύουν αναγκάζονται να πληρώσουν κανονικά εισιτήριο» δηλώνει ο κος Δημητρίου καλώντας την 4η Υγειονομική Περιφέρεια να αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει από έλλειψη γιατρών.

Απάντηση