Ανεργία, ανασφάλεια, εκμετάλλευση

«Το θέμα της ανεργίας στο Νομό Ροδόπης είναι τεράστιο» δηλώνει στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο κος Γιώργος Χατζηαθανασίου, μέλος του Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Κομοτηνής κι εξηγεί ότι ειδικότερα τα τελευταία χρόνια της κρίσης η ανεργία κυμαίνεται από 35 έως 40%. «Είναι γνωστό ότι στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής από τα 100 εργοστάσια που λειτουργούσαν είναι ζήτημα αν λειτουργούν 15 με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των θέσεων εργασίας» δηλώνει και τονίζει πως «Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να αγωνίζονται ενωμένοι και να προσπαθούν για ένα καλύτερο αύριο. Για καλύτερες συνθήκες εργασίας και να μην υποχωρούν στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες που δυστυχώς είναι πάρα πολλές. Οι εργοδότες εκμεταλλεύονται την κρίση με αποτέλεσμα άθλιες συνθήκες για τους εργαζόμενους.»

Μιλώντας για τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες ο κος Χατζηαθανασίου επισημαίνει μεταξύ άλλων την καθυστέρηση της καταβολής των δεδουλευμένων. ¨Επίσης, όπως λέει «Σε μεγάλες επιχειρήσεις αντί για 4 ώρες εργάζονται 6 και 7 ώρες χωρίς να αμείβονται παραπάνω. Δεν καταβάλλονται οι υπερωρίες, ούτε το δώρο του Πάσχα, των Χριστουγέννων. Υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να το επιστρέψουν πάλι πίσω, ενώ έχουν υπογράψει ότι το έχουν λάβει».

Όσον αφορά στους ελέγχους των αρμοδίων οργάνων. Τα νέα κι από αυτό το μέτωπο δεν είναι ευχάριστα «Οι υπηρεσίες ελέγχου, όπως η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει επαρκείς ελέγχους . Είναι ελλιπώς στελεχωμένες με αποτέλεσμα οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών να αυξάνονται» δηλώνει σπεύδοντας να τονίσει ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ τα ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα τόσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όσο και για την προστασία των εργαζομένων.

Απάντηση