Γιατί μαμά;

«Ο αριθμός των γεννήσεων παρουσιάζει ραγδαία πτώση. Φέτος για πρώτη φορά παρατήρησα ότι, ενώ άλλες χρονιές οι γεννήσεις τον Απρίλιο ήταν πολύ αυξημένες, ο αριθμός ήταν πολύ μειωμένος.» δηλώνει ο Ζαφείρης Χατζηθεοφάνους, επιστημονικός υπεύθυνος της Μαιευτικής Κλινικής του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής και παράλληλα σημειώνει ότι η πτώση αυτή κυμαίνεται σε ένα ποσοστό 25 με 30% . Πρόπερσι πραγματοποιήθηκαν πάνω από 400 τοκετοί. Πέρσι πάνω από 300, ενώ φέτος αναμένεται να είναι λιγότερες.

Η φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι μια από τις κύριες αιτίες. Όπως επίσης η ανεργία και το χαμηλό εισόδημα. Οι νέοι δύσκολα αποφασίζουν πια να γίνουν γονείς. «Από τη στιγμή που κόπηκαν τα επιδόματα στις πολύτεκνες μητέρες δύσκολο συναντάς πια πολύτεκνο» δηλώνει ο κος Χατζηθεοφάνους προσθέτοντας ότι πιο συχνά βλέπει κανείς σήμερα ηλικιωμένους παρά νέα παιδιά. «Η πολιτεία πρέπει να το προσέξει το θέμα αυτό και να το αντιμετωπίσει σοβαρά» τονίζει ο κος Χατζηθεοφάνους.

Οι ανήλικες μητέρες ως φαινόμενο εξακολουθεί να απαντά στη Ροδόπη. Κορίτσια Ρομά 13 και 14 ετών γίνονται μητέρες. «Είχαμε ακόμη και δώδεκα χρονών κορίτσι έγκυο» δηλώνει ο κος Χατζηθεοφάνους τονίζοντας ότι ακόμη και στις τάξεις των Ρομά οι γεννήσεις πια είναι λιγότερες λόγω κρίσης και διακοπής του επιδόματος πολυτέκνων.

Όσον αφορά στον προληπτικό έλεγχο των γυναικών τα πράγματα βελτιώνονται προς το καλύτερο. Σ’ αυτό συνέβαλε το γεγονός ότι προστέθηκε στη συνταγογράφηση η ψηφιακή μαστογραφία. «Και στο τέστ Παπανικολάου οι γυναίκες είναι συνειδητοποιημένες κι έρχονται προληπτικά και κάνουν τις εξετάσεις» εξηγεί ο έμπειρος γιατρός προσθέτοντας ότι αυτό γίνεται με εξαίρεση τις γυναίκες Ρομά « Δεν έρχονται να κάνουν, ούτε τεστ Παπανικολάου, ούτε μαστογραφία, σε καμία περίπτωση» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κος Χατζηθεοφάνους, ενώ στον χριστιανικό πληθυσμό οι μαστογραφίες που γίνονται είναι κυρίως προληπτικές. Η πρόληψη σ’ αυτή την ομάδα γυναικών είναι κανόνας.

Απάντηση