Οι φύλακες άγγελοι

Η Ελλάδα Ηρακλέους, είναι κοινωνική λειτουργός, στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» της Δομής Αιγείρου. Η κα Παρασκευή Ξανθοπουλίδου νοσηλεύτρια και η και Αιμιλία Χατζίδου οικογενειακή βοηθός. Και οι τρεις μαζί είναι οι φύλακες «άγγελοι» εκατό και περισσότερων πολιτών που επωφελούνται από το Πρόγραμμα. Τις συναντήσαμε στο Πολυδύναμο Κέντρο Ηλικιωμένων της Αιγείρου, εκεί όπου υλοποιείται η Κοινωνική Πολιτική στην Αίγειρο και χαράσσεται το καθημερινό πρόγραμμα της βοήθειας κατ’ οίκον.

«Παρέχουμε υπηρεσίες εξυπηρέτησης σε ωφελούμενους τρίτης ηλικίας, ετών εξήντα και άνω. Καθώς και σε άτομα με αναπηρία. Λόγω των αυξημένων αναγκών έχουμε επεκταθεί και σε άλλου είδους κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε άτομα με αναπηρία.» δηλώνει η κα Ηρακλέους και σημειώνει ότι επωφελούνται, εκτός από τους ηλικιωμένους,παιδιά, ενήλικες άτομα μέσης ηλικίας. «Προσφέρουμε παροχές νοσηλευτικής φροντίδας όπως είναι η ζαχαρομέτρηση, η μέτρηση χοληστερίνης, η συνταγογράφηση, η διεκπαιρέωση συνταγών» δηλώνει η κοινωνική λειτουργός και σημειώνει ότι η οικογενειακή βοηθός προσφέρει εργασίες στο σπίτι, όπως σίδερο, σφουγγάρισμα, αποπληρωμή λογιαριασμών ΔΕΚΟ. «Ό,τι αφορά ένα σπίτι το αναλαμβάνουμε εμείς ως υπηρεσία.»δηλώνει χαρακτηριστικά μιλώντας και για τα δικά της καθήκοντα. Υπηρεσίες, όπως: «Συμβουλευτική, ατομική υποστήριξη, διεκπαιρέωση με τους ασφαλιστικούς φορείς, ραντεβού στα νοσοκομεία, συντάξεις, κοινωνική υποστήριξη ατόμου και οικογένειας.»

Εκατό άτομα συνολικά συν οι προσωρινά εξυπηρετούμενοι νιώθουν πως κάποιοι στέκονται δίπλα τους. Επίσης, όσοι είναι σε ανάγκη για ένα μικρό διάστημα νιώθουν πως τους απλώνεται ένα χέρι βοήθειας.

«Η ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους»
Πρόκειται για κατοίκους στους οικισμούς: Αίγειρος, Παλιά Καλλίστη, Μελέτη, Μεσσούνη, Νέα Καλλίστη. Λόγω των δυσκολιών της κρίσης τα περιστατικά έχουν αυξηθεί. Πρόκειται κυρίως για άτομα ενεργά, οικογενειάρχες, γονείς μικρών παιδιών. « Δεν μπορούμε να τους αφήσουμε απ΄ εξω.» δηλώνει η κα Ηρακλέους. Όσον αφορά στην στάση των ανθρώπων που έχουν ανάγκη αποκαλύπτει πως «Στην αρχή υπήρχε δισταγμός, τώρα δεν υπάρχει. Η ανάγκη κάνει τους ανθρώπους να ανοίγουν εύκολα την πόρτα τους, να πουν το πρόβλημα τους και να ζητάνε βοήθεια.» Καλεί παράλληλα όλους όσοι έχουν ανάγκη ή χρειάζονται βοήθεια να απευθύνονται στις Κοινωνικές Υπηρεσίες, να παίρνουν μέρος στα προγράμματα που παρέχει ο Δήμος δωρεάν. «Είναι πολύ σημαντικό να έρχονται και να ζητάνε βοήθεια, να μην μένουν μόνοι.»

Απάντηση