Αγωνία

Ένας χρόνος σχεδόν μετά την κατάργηση του Αγγελιόσημου και ο δημοσιογραφικός κόσμος εκπέμπει SOS, καθώς κατά 85% χρηματοδοτούσε τον ΕΔΟΕΑΠ, τον ασφαλιστικό φορέα των δημοσιογράφων με αποτέλεσμα ο ασφαλιστικός φορέας χιλιάδων ανθρώπων να έχει μείνει ακάλυπτος. Αν συνεχιστεί αυτή η ελλιπής χρηματοδότηση του Ταμείου αυτό θα σημάνει το τέλος της ασφάλισης για τουλάχιστον 8000 εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ. Το δυσμενές σκηνικό επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο τα πολλά λουκέτα στο χώρο των ΜΜΕ, και η κρίση. Με την ανεργία να αγγίζει ήδη το 50% στο δημοσιογραφικό χώρο οι Συνδικαλιστικές Ενώσεις έχασαν έναν σημαντικό πόρο χρηματοδότησης

Βασίλης Κάργα – Ξάνθος Κώστογλου, στιγμιότυπο από την συνάντηση της Κομοτηνής

Συναντήσεις με τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης είχε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου σε Κομοτηνή και Καβάλα αντίστοιχα. Βασικό αντικείμενο ήταν η ενημέρωση τους για το Ασφαλιστικό. Παρόντες εκτός από τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΜΘ, κ. Νίκο Καρρά, και μέλη του Δ.Σ. ( Ραλλιώ Λεπίδου, Μπάμπης Γιαννακίδης, Βασίλης Κοντογουλίδης, Ρωμανός Κοντογιαννίδης ) ήταν και εκπρόσωποι του ΕΔΟΕΑΠ (Π.Νεστωρίδης και Κ. Βασιλάκου).

«Δεν μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε όλες οι Ενώσεις των συντακτών» ανέφερε ο πρόεδρος κ. Νίκος Καρράς σημειώνοντας ότι βασικό αίτημα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ και των άλλων δύο ασφαλιστικών ταμείων που καλύπτουν την υπόλοιπη χώρα. « Για να επιβιώσει το ασφαλιστικό μας Ταμείο χρειάστηκε να δοθεί ένα δάνειο δέκα εκατομμυρίων από τον ΕΦΚΑ προς τον ΕΔΟΕΑΠ, 2,5 εκ. ευρώ μηνιαίως, ποσό τα οποία φτάνουν το πολύ έως το Σεπτέμβριο με το μέλλον από εκεί και ύστερα να φαντάζει αβέβαιο» εξήγησε σημειώνοντας ότι αυτό που προτείνουν είναι νέο διευρυμένο μεγαλύτερο ΕΔΟΕΑΠ όπου θα συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο των ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας επιτακτική ανάγκη την χρηματοδότηση και την εξεύρεση πόρων. «Ο ΕΔΟΕΑΠ πρέπει να σωθεί. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής μας ασφάλισης στη χώρα μας και ως εκ τούτου πρέπει να εξευρεθεί ένας πόρος που θα αντικαθιστά το Αγγελιόσημο». Μην αποκλείοντας ότι θα υπάρχουν παράλληλες δυναμικές κινητοποιήσεις για την άσκηση πίεσης.

Απάντηση