Ανοίγει ο δρόμος

Ψηφίστηκε στην επιτροπή Βιομηχανίας και Ενέργειας η εισήγηση της Εύας Καϊλή με ευρύτατη πλειοψηφία, και επίσης υπερψηφίστηκε στις Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την επέκταση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχεδίου Γιούνκερ). Η εισηγήτρια ευρωβουλευτής, εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας Ενέργειας και Έρευνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κα Εύα Καϊλή μίλησε στην ΕΡΤ Κομοτηνής για άνοιγμα της πόρτας για επενδύσεις στην Ελλάδα. Σημειώνοντας πως γίνονται πιο ελκυστικές ακόμη και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και διασφαλίζοντας διαφάνεια και ευελιξία στην πρόσβαση στα 500δις ευρώ, που προβλέπει το σχέδιο.

Στη πρώτη φάση του σχεδίου Γιούνκερ, οι ωφελημένοι ήταν η Βρετανία (παρότι αποχωρεί από την Ένωση), η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, με τις 13 λιγότερο αναπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ να απορροφούν μόλις το 10% του συνολικού πακέτου την ίδια στιγμή που μόλις 4 κράτη μέλη είχαν απορροφήσει το εξαιρετικά υψηλό 65% του συνόλου των επενδυτικών εγγυήσεων!

Η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, σημειώνει πως το Σχέδιο Γιούνκερ (EFSI) δεν θα υποκαταστήσει τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τα Ταμεία Συνοχής, κάτι που είναι κρίσιμο για οικονομίες όπως η Ελληνική ενώ δημιουργεί τις προϋποθέσεις σύνθεσης χρηματοδοτικών εργαλείων με το ΕFSI (blending) κάτι που θα κάνει το κόστος χρηματοδότησης της επένδυσης εξαιρετικά χαμηλότερο τόσο για τους ιδιωτικούς επενδυτές όσο και για τις περιφέρειες.

«Ανοίγει επίσης ο δρόμος για την δημιουργία επενδυτικών πλατφορμών (investment platforms) που θα επιτρέψουν σε μικρότερης έκτασης περιφερειακά και θεματικά έργα υποδομής να ενταχθούν κάτω από τον τίτλο μιας ενιαίας επένδυσης» δηλώνει και εξηγεί ότι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε ρευστότητα μέσω των κεφαλαίων που θα δοθούν στις Ελληνικές τράπεζες κάτι που πρόκειται να δώσει ανάσα στην πραγματική οικονομία καθώς περιλαμβάνει μία τεράστια γκάμα τομέων, από τις νέες τεχνολογίες και τις μεταφορές, μέχρι την αγροτική οικονομία και την αλιεία.

«Τέτοιες ευκαιρίες», όπως δηλώνει η κα Καϊλή, «υπάρχουν πάρα πολλές στην Ελλάδα. Στους τομείς του Τουρισμού, της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και για πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις τηλεεπικοινωνίες, τα παραδοσιακά προϊόντα και αγροτικά προϊόντα»

Ερωτηθείσα η κα Καϊλή για τον Πρωτογενή Τομέα τόνισε «καλή η Καινοτομία, αλλά η παραδοσιακή και ο πρωτογενής τομέας είναι η βάση της οικονομίας μας. Έχει αρχίσει να αλλάζει το σκεφτικό. Να δώσουμε χρηματοδοτήσεις και σε εκείνους τους τομείς που βασίζουν τη δική μας οικονομία» τόνισε σημειώνοντας πως είναι «πολύ σημαντικό πλέον ότι μιλάμε για ευρωπαϊκή παραγωγή, καινοτομία, Μας εξαναγκάζουν και οι συνθήκες. Η δική μας πλούσια χώρα γεωγραφικά και παραγωγικά μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο.» Όσον αφορά τέλος για την εικόνα των Ελλήνων στο εξωτερικό η ευρωβουλευτής υποστηρίζει πως «Για τους Έλληνες δεν υπήρχε κακή εικόνα, για τις ελληνικές κυβερνήσεις ναι, για τους Έλληνες όχι. Οι Έλληνες είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι και βαριά φορολογούμενοι. Ο Νότος έχει συγκροτήσει μια άτυπη συμμαχία και προσπαθεί να βάλει ένα όριο σ’ αυτούς που εκμεταλλεύονται χώρες, όπως η δική μας.»

Απάντηση