Ο καιρός των κερασιών

Πάντα μήνα Μάιο εμφανίζονται στους δρόμους της Κομοτηνής. Σε πολυσύχναστα σημεία «ακουμπούν» τους κόπους μιας χρονιάς. Παραγωγοί κερασιών που προωθούν οι ίδιοι την παραγωγή τους προσδοκώντας έτσι να έχουν μεγαλύτερα οικονομικά οφέλη. Όχι τυχαία, ήδη περίμεναν τρία και τέσσερα χρόνια για να πάρουν παραγωγή. «Κάνουμε πρώτα τα έξοδα και μετά περιμένουμε τα έσοδα» δηλώνει ο Χασάν Ερχάν, παραγωγός κερασιών από το χωριό Θάμνα της Ροδόπης.

Το χαλάζι στη Δύμη και τη Φωλιά, ο αέρας μερικές μέρες μετά έδωσε τη χαριστική βολή στα «μπουρλά», στην πρώϊμη ποικιλία των κερασιών. «Θα δούμε πώς θα πάει ο καιρός. Αν πάει καλά, θα βγάλουμε κι εμείς τα έξοδα που κάναμε.» δηλώνει. Ένας από τους πολλούς κερασοπαραγωγούς της Ροδόπης.

Κερασοπαραγωγοί στους οικισμούς: Φωλιά, Δύμη, Αγίασμα, Θάμνα, Ρίζωμα, Ασώμματοι, Μίσχος και Μέγα Πιστό δίνουν χρόνια τώρα το δικό τους αγώνα συνεχίζοντας μια παραδοσιακή καλλιέργεια. Σε μια έκταση 7.000 στρεμμάτων, αν πάει καλά η περίοδος, παράγωνται 2.500 τόνοι κεράσια.

«Αν κάνει καλό καιρό, οι επόμενες ποικιλίες θα δώσουν καλή παραγωγή τα πάντα εξαρτώνται από τον καιρό.» δηλώνει ο κος Ερχάν. Φέτος ένα καινούργιο συσκευαστήριο άνοιξε και λειτουργεί στην περιοχή. Ήδη εξαγωγές γίνονται στη Ρωσία και στην Ευρώπη. «Το κεράσι έχει μέλλον, πρέπει να αλλάξουμε ποικιλίες που είναι παλιές και να βάλουμε σύγχρονες. Όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρόκειται για ποικιλίες που ζητά η αγορά και μπορείς να καλλιεργήσεις πιο εύκολα. Όλα αλλάζουν, πρέπει κι εμείς. Ο κόσμος κοιτά την ποιότητα, αλλά και την εμφάνιση.» δηλώνει ο κερασοπαραγωγός από τα Θάμνα προτρέποντας τους αγρότες κι άλλων περιοχών να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. «Το ενδιαφέρον είναι παγκόσμιο» λέει με αισιοδοξία βλέποντας τα καλά κεράσια φέτος να πωλούνται 2 ευρώ και 1,80 το κιλό και τα δεύτερης διαλογής 1,20. « Υπάρχει ενδιαφέρον, δεν έχουμε κάτι καλύτερο να κάνουμε. Είναι καλή καλλιέργεια.»

Λίγα μέτρα πιο εκεί, στην απέναντι γωνία ο 80χρονος Ιμπράμ Μουμίν. 15 χρόνια τώρα κάθε Μάϊο στέκεται στο πεζοδρόμιο. Για να πουλήσει την παραγωγή του. «Μεγάλος ο κόπος να τα μαζέψεις και δυστυχώς ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να τα αγοράσει» δηλώνει και σπεύδει να εξυπηρετήσει τον πρώτο του πελάτη. «Αυτή είναι η εποχή μας» δηλώνει με την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη .

Απάντηση